W dniu 15 października 2024 roku w budynku Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu ŚUM w Katowicach odbyła się Konferencja podsumowująca trwający od dwóch lat projekt „Apetyt na Zdrowe Żywienie”, realizowany przez pracowników Katedry Dietetyki oraz zaprzyjaźnionych dietetyków Wydziału Zdrowia Publicznego. Projekt uzyskał dofinansowanie ze środków budżetu państwa – Program Ministra Edukacji i Nauki „Społeczna odpowiedzialność nauki - popularyzacja nauki i promocja sportu”. Pomysłodawczynią projektu była dr n. med. Agata Kiciak.
W ramach projektu prowadzono badania naukowe, obejmujące analizę składu ciała, badanie nawyków żywieniowych, stylu życia i zaburzeń odżywiania oraz wykonano pomiary ciśnienia tętniczego krwi. W ramach projektu przeprowadzono dodatkowo moduły zajęć edukacyjnych z zakresu zdrowego odżywiania na przykładzie wybranych, najzdrowszych kuchni świata oraz obejmujące ocenę jakości produktów żywnościowych z wykorzystaniem metod sensorycznych. Do udziału w projekcie zgłosiły się szkoły ponadpodstawowe z Bytomia, Zabrza i Tarnowskich Gór.
Podczas konferencji zaprezentowano wstępne wyniki badań, wykazano występowanie nadwagi i otyłości u 46% chłopców oraz 34% dziewcząt oraz brak odpowiedniej aktywności fizycznej uczniów. Stwierdzono również nieprawidłowości dotyczące niewystarczającej ilości spożywanych warzyw i owoców, produktów zbożowych pełnoziarnistych, nasion roślin strączkowych oraz mlecznych napojów fermentowanych. Celem realizowanego przedsięwzięcia było zwiększenie świadomości żywieniowej uczniów oraz zwiększenie ich motywacji do kształtowania odpowiednich nawyków żywieniowych oraz do promowania prozdrowotnego stylu życia.
W wydarzeniu uczestniczyły Władze Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu, przedstawiciele Wydziału Edukacji oraz Dyrektorzy Szkół biorących udział w projekcie, przedstawiciele Polskiego Towarzystwa Dietetyki, oraz najważniejsi Uczniowie i Nauczyciele zaangażowani w projekt. Wyjątkową atmosferę wydarzenia uświetnił koncert uczniów Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej im. Fryderyka Chopina z Bytomia.
Serdeczne podziękowania składamy wszystkim Dyrektorom Szkół, Nauczycielom, Uczniom i Artystom, którzy aktywnie wzięli udział w projekcie „Apetyt na zdrowe żywienie".
Oto link do strony głównej ŚUM z artykułem: