WYBÓR TEMATU PRAC DYPLOMOWYCH

WYBÓR TEMATU PRAC DYPLOMOWYCH

Szanowni Studenci,
w związku ze zbliżającym się terminem wyboru tematu prac dyplomowych, uprzejmie informujemy, że wśród licznych tematów realizowanych przez pracowników Zakładu,
szczególnie polecamy następujące zagadnienia badawcze:
  • Ocena sposobu żywienia, wiedzy żywieniowej oraz stanu odżywienia różnych grup ludności.
  • Sensoryczna ocena jakości żywności a preferencje konsumenckie.
  • Ocena wiedzy konsumenckiej w zakresie problematyki zdrowotnej żywności.
  • Wykorzystanie metod analizy sensorycznej w ocenie jakości żywności.
  • Analiza asortymentu oraz ocena spożycia wybranych produktów żywnościowych.
  • Ocena zachowań konsumenckich związanych ze spożywaniem żywności w kontekście jej cech organoleptycznych.
  • Sposób żywienia, aktywność fizyczna oraz skład masy ciała profesjonalnych i amatorsko trenujących sportowców (dyscypliny indywidualne oraz zespołowe).
  • Suplementacja w grupie sportowców oraz w innych populacjach osób zdrowych i chorych.
  • Wrażliwość sensoryczna w kontekście preferencji i częstości spożycia wybranych produktów spożywczych.
  • Znaczenie wybranych dodatków funkcjonalnych do żywności w kształtowaniu jej jakości sensorycznej.
  • Ocena wybranych wyróżników jakości sensorycznej żywności w kontekście preferencji żywieniowych konsumentów.
  • Jakość żywienia uczniów szkół średnich w aspekcie ryzyka wybranych schorzeń dietozależnych.