w związku ze zbliżającym się terminem wyboru tematu prac dyplomowych, uprzejmie informujemy, że wśród licznych tematów realizowanych przez pracowników Zakładu, szczególnie polecamy następujące zagadnienia badawcze:
Ocena sposobu żywienia, wiedzy żywieniowej oraz stanu odżywienia różnych grup ludności.
Sensoryczna ocena jakości żywności a preferencje konsumenckie.
Ocena wiedzy konsumenckiej w zakresie problematyki zdrowotnej żywności.
Wykorzystanie metod analizy sensorycznej w ocenie jakości żywności.
Analiza asortymentu oraz ocena spożycia wybranych produktów żywnościowych.
Ocena zachowań konsumenckich związanych ze spożywaniem żywności w kontekście jej cech organoleptycznych.
Sposób żywienia, aktywność fizyczna oraz skład masy ciała profesjonalnych i amatorsko trenujących sportowców (dyscypliny indywidualne oraz zespołowe).
Suplementacja w grupie sportowców oraz w innych populacjach osób zdrowych i chorych.
Wrażliwość sensoryczna w kontekście preferencji i częstości spożycia wybranych produktów spożywczych.
Znaczenie wybranych dodatków funkcjonalnych do żywności w kształtowaniu jej jakości sensorycznej.
Ocena wybranych wyróżników jakości sensorycznej żywności w kontekście preferencji żywieniowych konsumentów.
Jakość żywienia uczniów szkół średnich w aspekcie ryzyka wybranych schorzeń dietozależnych.