Dostęp do aktualnego wykazu publikacji jest możliwy za pośrednictwem bazy Bibliografia Publikacji SUM ----> WYSZUKIWARKA
Publikacje w czasopismach recenzowanych
ROK 2013
- Grajek Mateusz, Wanat Gabriela. Skuteczność przekazu zdrowotnego na przykładzie edukacji żywieniowej uczniów z użyciem piramidy żywieniowej. J.Ecol.Health 2013 : Vol.17, nr 3, s.153-157
- Kryska Sandra, Grajek Mateusz. Biopsychospołeczne znaczenie hiperfagii. J.Ecol.Health 2013 : Vol.17, nr 4, s.178-185
- Kardas Marek, Nowak Justyna, Kiciak Agata, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Promocja zdrowia w aspekcie asortymentu produktów oferowanych przez sklepiki szkolne. Med.Ogólna i Nauki o Zdrowiu 2013 : T.19, nr 4, s.420-424
- Grajek Mateusz, Kryska Sandra, Rej Anna, Sobczyk Karolina. Problematyka zaburzeń odżywiania w ocenie adolescentów. Nauczyciel i Szkoła 2013, nr 2 (54), s.187-198
- Grajek Mateusz, Sobczyk Karolina, Mazgaj-Krzak Kamila, Olejniczak-Nowakowska Małgorzata. Cyberprzemoc wśród małoletnich internautów: świadomość, występowanie i zapobieganie. Nauczyciel i Szkoła 2013, nr 1(53), s.201-211
- Całyniuk Beata, Kiciak Agata, Chmiel Katarzyna, Kulpok Agata. Skuteczność stosowania diety ubogoenergetycznej u dzieci i młodzieży z nadwagą lub otyłością. Nowa Pediatr. 2013 : R.17, nr 3, s.79-83
- Woźniak-Holecka Joanna, Grajek Mateusz, Sobczyk Karolina, Mazgaj-Krzak Kamila, Holecki Tomasz. Ekonomiczno-społeczne konsekwencje reklamy w segmencie leków OTC. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu 2013, nr 305, s.853-860
ROK 2014
- Szczepańska Elżbieta, Klocek Mariola, Kardas Marek, Dul Lechosław. Change of the nutritional habits and anthropometric measurements of type 2 diabetic patients - advantages of the nutritional education carried out. Adv.Clin.Exp.Med. 2014 : Vol.23, No.4, p.589-598
- Bielaszka Agnieszka, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Kiciak Agata, Szczepańska Elżbieta, Kardas Marek, Całyniuk Beata, Zima-Dańczyk Aleksandra. Preferencje żywieniowe dzieci w wieku 7-10 lat. Ann.Acad.Med.Siles. 2014 : Vol.68, No.4, s.187-191
- Montelius Caroline, Szwiec Katarzyna, Kardas Marek, Łozinska Liudmyla, Erlanson-Albertsson Charlotte, Pierzynowski Stefan, Rehfeld Jens F., Westrom Bjorn. Dietary thylakoids suppress blood glucose and modulate appetite-regulating hormones in pigs exposed to oral glucose tolerance test. Clin.Nutr. 2014 : Vol.33, No.6, p.1122-1126
- Grochowska-Niedworok E[lżbieta], Kardas M[arek], Muc-Wierzgoń M[ałgorzata], Skóra A.. Changes of physical properties of rapeseed oil with added vitamin A and E studied using the differential scanning calorimetry method (Dsc). J.Food Process.Technol. 2014 : Vol.5, 12, p.1-3
- Grajek Mateusz, Rej-Kietla Anna, Kryska Sandra. Zdrowie społeczne. Katowice : wydaje.pl, 2014 138s.
- Całyniuk Beata, Kiciak Agata, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Zachowania zdrowotne i żywieniowe uczniów szkół o profilu sportowym (z uwzględnieniem płci oraz wskaźnika BMI badanych) - doniesienie wstępne. Med.Ogólna i Nauki o Zdrowiu 2014 : T.20, nr 2, s.186-191
- Grajek Mateusz, Woźniak-Holecka Joanna. Importance of prophylactic veterinary measures in public health. Med.Ogólna i Nauki o Zdrowiu 2014 : T.20, nr 4, s.347-350
- Kiciak Agata, Całyniuk Beata, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Kardas Marek, Dul Lechosław Zachowania żywieniowe młodzieży z województwa śląskiego. Med.Ogólna i Nauki o Zdrowiu 2014 : T.20, nr 3, s.296-300
- Rogalska Anna, Grajek Mateusz, Białek-Dratwa Agnieszka, Nowak Przemysław. Uwarunkowania charakterologiczne wpływające na sposób żywienia i aktywność fizyczną pełnoletnich osób Pielęgn.Zdr.Publ. 2014 : Vol.4, nr 4, s.365-370
ROK 2015
- Grochowska-Niedworok E[lżbieta], Brukało K[atarzyna], Kardas M[arek], Całyniuk B[eata]. Contribution of environmental risk factors including lifestyle to inequalities noncommunicable (chronic) diseases such as diabetes. Eur.J.Sustain.Dev. 2015 : Vol.4, No.2, p.113-120
- Szwiec Katrin, Goncharova Kateryna, Valverde-Piedra Jose Luis, Ushakova Galyna, Kovalenko Tatiana, Osadchenko Iryna, Kardas Marek, Świeboda Paulina, Podgurniak Paweł, Winiarczyk Mateusz, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Łozinska Liudmila, Filip Rafał, Pierzynowski Stefan G.. Novel potential of pancreatic-like enzymes of microbial origin in exocrine pancreatic insufficiency - study on a pig model. J.Pre-Clin.Clin.Res. 2015 : Vol.9, No.1, p.5-10
- Grajek Mateusz, Kryska Sandra, Bielaszka Agnieszka, Kiciak Agata, Kardas Marek. Psychosocial opinions on determinants of food choises. Probl.Hig.Epidemiol. 2015 : T.96, nr 1, s.37-41
- Zdrowy styl życia: bezpieczeństwo żywności i zdrowe żywienie. Red.: Lesław Tadeusz Niebrój, Elżbieta Grochowska-Niedworok, Marek Kardas. Raleigh : Lulu Enterprises, Inc, 2015 125s.
- Kardas Marek, Kiciak Agata, Bielaszka Agnieszka, Szczepańska Elżbieta, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Ocena tekstury i innych wyróżników jakości sensorycznej pieczywa. W: Zdrowy styl życia: bezpieczeństwo żywności i zdrowe żywienie : Healthy lifestyle: Food Safety & healthy eating. Red.: Lesław Tadeusz Niebrój, Elżbieta Grochowska-Niedworok, Marek Kardas Raleigh : Lulu Enterprises, Inc, 2015 s.87-95
- Szczepańska Elżbieta, Pilch Patrycja, Całyniuk Beata, Polaniak Renata, Białek-Dratwa Agnieszka, Kardas Marek, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Styl życia słuchaczy Uniwersytetów Trzeciego Wieku ze szczególnym uwzglądnieniem sposobu odżywiania. W: Zdrowy styl życia: bezpieczeństwo żywności i zdrowe żywienie. : Healthy lifestyle: Food Safety & healthy eating. Red.: Lesław Tadeusz Niebrój, Elżbieta Grochowska-Niedworok, Marek Kardas Raleigh : Lulu Enterprises, Inc, 2015 s.111-124
- Kiciak Agata, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Kardas Marek, Bielaszka Agnieszka, Dul Lechosław. Ocena spożycia wybranych witamin przez młodzież w wieku 16-18 lat. W: Zdrowy styl życia: bezpieczeństwo żywności i zdrowe żywienie. : Healthy lifestyle: Food Safety & healthy eating. Red.: Lesław Tadeusz Niebrój, Elżbieta Grochowska-Niedworok, Marek Kardas Raleigh : Lulu Enterprises, Inc, 2015 s.97-103
- Grajek Mateusz, Kardas Marek, Białek-Dratwa Agnieszka, Kiciak Agata, Bielaszka Agnieszka, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Ocena punktowa przekąsek zbożowych zawierających substancje aktywne. W: Zdrowy styl życia: bezpieczeństwo żywności i zdrowe żywienie. : Healthy lifestyle: Food Safety & healthy eating. Red.: Lesław Tadeusz Niebrój, Elżbieta Grochowska-Niedworok, Marek Kardas Raleigh : Lulu Enterprises, Inc, 2015 s.67-75
- Białek-Dratwa Agnieszka, Kukielczak Anna, Grajek Mateusz, Całyniuk Beata, Szczepańska Elżbieta. Ocena częstości spożycia wybranych produktów spożywczych wśród osób z cukrzycą typu 1 i 2. W: Zdrowy styl życia: bezpieczeństwo żywności i zdrowe żywienie. : Healthy lifestyle: Food Safety & healthy eating. Red.: Lesław Tadeusz Niebrój, Elżbieta Grochowska-Niedworok, Marek Kardas Raleigh: Lulu Enterprises, Inc, 2015 s.33-43
- Białek-Dratwa Agnieszka, Kukielczak Anna, Grajek Mateusz, Całyniuk Beata, Szczepańska Elżbieta, Polaniak Renata. Częstość spożycia słodyczy i napojów słodzonych przez pacjentów chorujących na cukrzycę. W: Zdrowy styl życia: bezpieczeństwo żywności i zdrowe żywienie. : Healthy lifestyle: Food Safety & healthy eating. Red.: Lesław Tadeusz Niebrój, Elżbieta Grochowska-Niedworok, Marek Kardas Raleigh : Lulu Enterprises, Inc, 2015 s.23-32
- Bielaszka Agnieszka, Kardas Marek, Kiciak Agata, Grajek Mateusz, Pietrowska Monika. Ocena sposobu żywienia kobiet uczęszczających do szkoły rodzenia. W: Zdrowy styl życia: bezpieczeństwo żywności i zdrowe żywienie. : Healthy lifestyle: Food Safety & healthy eating. Red.: Lesław Tadeusz Niebrój, Elżbieta Grochowska-Niedworok, Marek Kardas Raleigh : Raleigh : Lulu Enterprises, Inc, 2015 s.13-21
- Wanat Gabriela, Grajek Mateusz, Osowski Marcin. Procentowa zawartość tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej kobiet mierzona metodą bioimpedancji elektrycznej. W: Zdrowy styl życia: bezpieczeństwo żywności i zdrowe żywienie. : Healthy lifestyle: Food Safety & healthy eating. Red.: Lesław Tadeusz Niebrój, Elżbieta Grochowska-Niedworok, Marek Kardas. Raleigh : Lulu Enterprises, Inc, 2015 s.125-130
ROK 2016
- Bielaszka Agnieszka, Kardas Marek, Kiciak Agata, Szczepańska Elżbieta, Grajek Mateusz, Jastrzębska Agnieszka, Kardas Justyna, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Wykorzystanie stewii jako zamiennika cukru przez osoby dorosłe. Bromat.Chem.Toksykol. 2016 : Vol.49, nr 3, s.450-454
- Kardas Marek, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Całyniuk Beata, Kolasa Ilona, Grajek Mateusz, Bielaszka Agnieszka, Kiciak Agata, Muc-Wierzgoń Małgorzata. Consumption of milk and milk products in the population of the Upper Silesian agglomeration inhabitants. Food Nutr.Res. 2016 : Vol.60, 28976, p.1-6
- Całyniuk B[eata], Grochowska-Niedworok E[lżbieta], Kardas M[arek], Muc-Wierzgoń M[ałgorzata], Nowakowska-Zajdel E[wa]. Assessment of magnesium influence on fatty acid content in isolated rat hepatocytes subjected to incubation. J.Biol.Regul.Homeost.Agents 2016 : Vol.30, No.2, p.459-464
- Białek-Dratwa Agnieszka, Grajek Mateusz, Mencner Łukasz, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Promoting healthy eating habits through awareness campaigns in Poland. Nutr.Obes.Metab.Surg. 2016 : Vol.2, No.1, p.1-7
- Grajek Mateusz, Rogalska Anna. Spożycie napojów energetyzujących wśród studentów różnych kierunków. Pol.J.Nutr. 2016, 1(03), s.79-83
- Kardas Marek, Toczyńska Katarzyna, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Naturalne przyprawy roślinne, skład chemiczny i właściwości prozdrowotne. Przemysł Spożywczy 2016 : T.70, nr 12, s.36-40
ROK 2017
- Szeja Nicola, Słoma Małgorzata, Nieć Joanna, Pogrzeba Joanna, Bielaszka Agnieszka. Wybrane wyróżniki fizykochemiczne musów jabłkowych. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Żywność i żywienie. Część I. Red.nauk.: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2017 s.90-96
- Grochowska-Niedworok Elżbieta, Brukało Katarzyna, Hadasik M., Kardas Marek. Developing well-being indicators and measurement methods as illustrated by projects aimed at preventing obesity in children. Int.J.Biol.Biomol.Agric.Food Biotechnol.Eng. 2017 : Vol.11, No.8, p.548-553
- Grochowska-Niedworok Elżbieta, Brukało Katarzyna, Kardas Marek. Consumer choice determinants in context of functional food. Int.J.Biol.Biomol.Agric.Food Biotechnol.Eng. 2017 : Vol.11, No.8, p.554-557
- Goncharova Kateryna, Kirko Siarhei, Grujic Danica, Kardas Marek, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Prykhodko Olena, Woliński Jarosław, Ushakova Galyna, Lozinska Liudmyla, Pierzynowski Stefan. Enhanced absorption of long-chain polyunsaturated fatty acids following consumption of functional milk formula, pre-digested with immobilized lipase ex vivo, in an exocrine pancreatic insufficient (EPI) pig model. J.Funct.Foods 2017 : Vol.34, p.422-430
- Cholewka-Stafińska Magdalena, Polaniak Renata, Kardas Marek, Grajek Mateusz, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Interakcje wybranych leków przeciwnowotworowych podawanych doustnie z sokiem grejpfrutowym. Pol.Merk.Lek. 2017 : T.42, nr 247, s.30-33
- Kardas Marek, Toczyńska Katarzyna, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Zastosowanie wybranych przypraw w dietoterapii. Przemysł Spożywczy 2017 : T.71, nr 4, s.37-41
- Kardas Marek, Toczyńska Katarzyna, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Przyprawy roślinne - klasyfikacja i zastosowanie kulinarne. Charakterystyka przypraw. Przemysł Spożywczy 2017 : T.71, nr 2, s.42-45
ROK 2018
- Grochowska-Niedworok Elżbieta, Kardas Marek, Fatyga Edyta, Piórkowska-Stanek Karolina, Muc-Wierzgoń Małgorzata, Kokot Teresa. Study of top ballet school students revealed large deficiencies in their body weight and body fat. Acta Paediatr. 2018, p.1-14
- Szczepańska Elżbieta, Bielaszka Agnieszka, Janion Karolina, Słoma Małgorzata, Stanuch Beata, Stefaniak Apolonia, Szeja Nicola, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Creating and using nutrition education program as example of developing proper eating habits among children. Ann.Acad.Med.Siles. 2018 : Vol.72, s.156-163
- Pierzynowska Kateryna, Valverde-Piedra Jose, Szymańczyk Sylwia, Prykhod'ko Olena, Pieszka Marek, Kardas Marek, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Grabowski Tomasz, Winiarczyk Mateusz, Pierzynowski Stefan. Pancreatic-like enzymes of microbial origin restore growth and normalize lipid absorption in a pig model with exocrine pancreatic insufficiency. Arch.Med.Sci. 2018 : Vol.14, No.2, p.407-414
- Grochowska-Niedworok Elżbieta, Kardas Marek, Fatyga Edyta, Piórkowska-Stanek Karolina, Muc-Wierzgoń Małgorzata, Kokot Teresa. Study of top ballet school students revealed large deficiencies in their body weight and body fat. Acta Paediatr. 2018 : Vol.107, No.6, p.1077-1082
- Szczepańska Elżbieta, Bielaszka Agnieszka, Janion Karolina, Słoma Małgorzata, Stanuch Beata, Stefaniak Apolonia, Szeja Nicola, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Creating and using nutrition education program as example of developing proper eating habits among children. Ann.Acad.Med.Siles. 2018 : Vol.72, s.156-163
- Pierzynowska Kateryna, Valverde-Piedra Jose, Szymańczyk Sylwia, Prykhod'ko Olena, Pieszka Marek, Kardas Marek, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Grabowski Tomasz, Winiarczyk Mateusz, Pierzynowski Stefan. Pancreatic-like enzymes of microbial origin restore growth and normalize lipid absorption in a pig model with exocrine pancreatic insufficiency. Arch.Med.Sci.2018 : Vol.14, No.2, p.407-414
- Bielaszka Agnieszka, Kardas Justyna, Kiciak Agata, Szczepańska Elżbieta, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Romańska Jagoda, Kardas Marek. Preferencje spożycia słodyczy oraz innych przekąsek wśród dzieci w wieku wczesnoszkolnym. Bromat.Chem.Toksykol. 2018 : T.51, nr 4, s.320-324
ROK 2019
- Grochowska-Niedworok Elżbieta, Brukało Katarzyna, Całyniuk Beata, Piekorz J., Kardas Marek. Assessment of menus in a selected social welfare home with regard to nutritional recommendations. Int.J.Med.Health Sci. - Biomed.Bioeng.Pharm.Engin. 2019 : Vol.13, No.1, p.13-17
- Staśkiewicz Wiktoria, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Piątek Małgorzata, Polaniak Renata. Nawyki i świadomość żywieniowa wybranej grupy sportowców na temat antyoksydantów. Med.Sport. 2019 : T.35, nr 2, s.107-114
- Słowik Jerzy, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Maciejewska-Paszek Izabela, Kardas Marek, Niewiadomska Ewa, Szostak-Trybuś Magda, Pałka-Słowik Maria, Irzyniec Tomasz. Nutritional status assessment in children and adolescents with various levels of physical activity in aspect of obesity. Obes.Facts 2019, p.1-10
- Całyniuk Beata, Kiciak Agata.Wykorzystanie dyskusji dydaktycznej w realizacji efektów uczenia się w szkolnictwie wyższym. Przegl. Edukacyjny 2019 : wrzesień-grudzień, nr 3/4 (114/115), s.5-8
ROK 2020
- Skowrońska Magdalena, Kaner Gulsah, Całyniuk Beata, Kardas Marek, Skrzypek Michał, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Factors affecting the intake of fermented milk products among university students: a cross-sectional study from Poland and Turkey. Rev.Esp. Nutr.Hum.Diet. 2020 : Vol.24, No.1, p.1-21
Rozdziały monografii lub książek
ROK 2013
- Sobczyk Karolina, Grajek Mateusz, Mazgaj Kamila. Bezdomność w polskiej rzeczywistości - jakość życia osób bezdomnych. W: Człowiek w zdrowiu i chorobie: promocja zdrowia, leczenie i rehabilitacja. Pod.red.: R. Żarowa Tarnów : Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa, 2012 s.595-601
- Szczepańska Elżbieta, Bałys Joanna, Kiciak Agata, Sadowski Tadeusz. Styl życia osób po 60 roku życia. : Część I. Nawyki żywieniowe. W: Interdyscyplinarny model opieki nad osobami starszymi. Red.: E. Grochowska-Niedworok, M. Zołoteńka-Synowiec Nysa : Oficyna Wydawnicza Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie, 2013 s.41-53
- Całyniuk Beata, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Muc-Wierzgoń Małgorzata, Szczepańska Elżbieta, Kiciak Agata, Dul Lechosław. Sposób żywienia a wartość wskaźnika BMI osób po 65 roku życia zamieszkałych w Domach Pomocy Społecznej i gospodarstwach indywidualnych. W: Interdyscyplinarny model opieki nad osobami starszymi. Red.: E. Grochowska-Niedworok, M. Zołoteńka-Synowiec Nysa : Oficyna Wydawnicza Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie, 2013 s.186-196
- Kiciak Agata, Szczepańska Elżbieta, Bałys Joanna, Bielaszka Agnieszka, Kardas Marek. Styl życia osób po 60 roku życia. : Część II. Aktywność fizyczna oraz stosowanie używek. W: Interdyscyplinarny model opieki nad osobami starszymi. Red.: E. Grochowska-Niedworok, M. Zołoteńka-Synowiec Nysa : Oficyna Wydawnicza Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie, 2013 s.54-67
- Kiciak Agata, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Całyniuk Beata, Dul Lechosław, Szczepańska Elżbieta, Bielaszka Agnieszka. Ocena sposobu żywienia młodych osób regionu śląskiego w aspekcie ryzyka występowania chorób dietozależnych. W: Nauka o żywieniu człowieka - osiągnięcia i wyzwania. Pod red.: Dominiki Guzek, Dominiki Głąbskiej Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2013 s.114-121
ROK 2014
- Cybulko Angelika, Grajek Mateusz, Woźniak-Holecka Joanna, Sobczyk Karolina, Holecki Tomasz Aktywna polityka społeczna w świetle wykluczenia społecznego w obszarze ochrony zdrowia. W: Człowiek w zdrowiu i chorobie: promocja zdrowia, leczenie i rehabilitacja. Pod red.: Ryszarda Żarowa Tarnów : Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie, 2014 s.63-71
- Kryska Sandra, Rej Anna, Grajek Mateusz, Sobczyk Karolina, Mazgaj-Krzak Kamila. Specyfika radzenia sobie ze stresem szkolnym. W: Człowiek w zdrowiu i chorobie: promocja zdrowia, leczenie i rehabilitacja. Pod red.: Ryszarda Żarowa Tarnów : Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie, 2014 s.113-121
- Sopala Barbara, Sobczyk Karolina, Grajek Mateusz, Mazgaj-Krzak Kamila, Kryska Sandra. Ocena stanu wiedzy mieszkańców województwa śląskiego na temat zanieczyszczeń wewnątrz pomieszczeń mieszkalnych. W: Człowiek w zdrowiu i chorobie: promocja zdrowia, leczenie i rehabilitacja Pod red.: Ryszarda Żarowa Tarnów : Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie, 2014 s.223-232
- Szeja Nicola, Sobczyk Karolina, Woźniak-Holecka Joanna, Grajek Mateusz, Holecki Tomasz. Współpraca administracji samorządowej z podmiotami sektora non-profit w zakresie profilaktyki i edukacji zdrowotnej ukierunkowanej na przeciwdziałanie uzależnieniom. W: Człowiek w zdrowiu i chorobie: promocja zdrowia, leczenie i rehabilitacja. Pod red.: Ryszarda Żarowa Tarnów : Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie, 2014 s.233-243
- Bielaszka Agnieszka, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Kardas Marek, Kiciak Agata, Szczepańska Elżbieta, Szołtysik Paweł. Elementy tradycji kulinarnych Śląska, Podhala i Kaszub w realizowanym modelu żywienia. W: Człowiek w zdrowiu i chorobie: promocja zdrowia, leczenie i rehabilitacja. Pod red.: Ryszarda Żarowa Tarnów : Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie, 2014 s.15-24
- Kardas Marek, Grajek Mateusz, Gintowt Aleksandra, Wanat Gabriela. Aktywność fizyczna i sposób odżywiania jako elementy wpływające na samoocenę młodych osób. W: Ekologiczne konteksty warunków życia i ich uwarunkowania. Pod red. Urszuli Kontny i Henryka Jaskóleckiego Mysłowice : Wydawnictwo Górnośląskiej Wyższej Szkoły Pedagogicznej imienia Kardynała Augusta Hlonda, 2014 s.125-133
- Grajek Mateusz, Kardas Marek, Sobczyk Karolina, Białek-Dratwa Agnieszka. Znaczenie problemów rodzinnych w etiologii zaburzeń odżywiania. W: Ekologiczne konteksty warunków życia i ich uwarunkowania. Pod red. Urszuli Kontny i Henryka Jaskóleckiego Mysłowice : Wydawnictwo Górnośląskiej Wyższej Szkoły Pedagogicznej imienia Kardynała Augusta Hlonda, 2014 s.135-143
- Bielaszka Agnieszka, Kiciak Agata, Kardas Marek, Nycz Monika. Wybrane elementy stylu życia pracowników lokali gastronomicznych zlokalizowanych na terenie Katowic. W: Promocja zdrowia i żywienie w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym. Red.nauk.: Tadeusz Kasperczyk i Dariusz Mucha Kraków : Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia, 2014 s.402-409
- Kardas Marek, Bielaszka Agnieszka, Kiciak Agata, Grajek Mateusz, Nowrotek Małgorzata. Źródła wiedzy oraz zachowań żywieniowych młodych kobiet. W: Współczesne wyzwania zdrowia publicznego. Pod red.: Elżbiety Grochowskiej-Niedworok i Jerzego Jochema Katowice : Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, 2014 s.73-84
- Bielaszka Agnieszka, Kiciak Agata, Kardas Marek, Grajek Mateusz, Wałach Karolina. Wiedza i świadomość pracowników wybranych zakładów żywienia zbiorowego w zakresie systemów HACCP, GHP, GMP. W: Współczesne wyzwania zdrowia publicznego. Pod red.: Elżbiety Grochowskiej-Niedworok i Jerzego Jochema Katowice : Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, 2014 s.63-72
- Nowak Justyna, Kardas Marek. Wpływ nawyków żywieniowych młodzieży gimnazjalnej na występowanie nieprawidłowej masy ciała. W: Współczesne wyzwania zdrowia publicznego. Pod red.: Elżbiety Grochowskiej-Niedworok i Jerzego Jochema Katowice : Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, 2014 s.85-98
ROK 2015
- Kardas Marek, Grajek Mateusz, Szczepańska Elżbieta, Kiciak Agata, Bielaszka Agnieszka, Pander Karolina, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Zachowania żywieniowe osób uprawiających wybrane dyscypliny sportowe. W: Bezpieczeństwo zdrowotne - ujęcie interdyscyplinarne. Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu - szanse i zagrożenia. 2 Red.nauk.: Helena Marek, Andrzej Zduniak Poznań : Wydawnictwo Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa, 2015 s.149-157
- Szczepańska Elżbieta, Strzoda Katarzyna, Całyniuk Beata, Polaniak Renata, Bielaszka Agnieszka, Kiciak Agata, Kardas Marek, Niedworok Elżbieta. Spożycie mleka i przetworów mlecznych wśród uczniów szkół podstawowych zamieszkujących województwa śląskie i małopolskie. W: Bezpieczeństwo zdrowotne - ujęcie interdyscyplinarne. Podmioty, środowiska i obszary wyzwań oraz zagrożeń zdrowotnych. 2 Red. nauk.: Ewelina Flatow-Kaleta, Andrzej Zduniak Poznań : Wydawnictwo Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa, 2015 s.151-162
- Kardas Marek, Ludwiczak Anita, Grajek Mateusz, Bielaszka Agnieszka, Kiciak Agata, Polaniak Renata, Szczepańska Elżbieta, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Analiza spożycia napojów energetyzujących w populacji studentów uczelni medycznej. W: Bezpieczeństwo zdrowotne - ujęcie interdyscyplinarne. Podmioty, środowiska i obszary wyzwań oraz zagrożeń zdrowotnych. 2 Red. nauk.: Ewelina Flatow-Kaleta, Andrzej Zduniak Poznań : Wydawnictwo Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa, 2015 s.219-226
- Polaniak Renata, Grajek Mateusz, Bułdak Rafał J., Wardas Magdalena, Szczepańska Elżbieta, Kardas Marek, Jędrzejowska Katarzyna, Kwiecień Iga, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Wiedza i nawyki żywieniowe. W: Bezpieczeństwo zdrowotne - ujęcie interdyscyplinarne. Podmioty, środowiska i obszary wyzwań oraz zagrożeń zdrowotnych. 2 Red. nauk.: Ewelina Flatow-Kaleta, Andrzej Zduniak Poznań : Wydawnictwo Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa, 2015 s.59-68
- Bielaszka Agnieszka, Kardas Marek, Kiciak Agata, Szczepańska Elżbieta, Kołodziej Katarzyna, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Spożycie produktów typu fast food przez młodzież. W: Bezpieczeństwo zdrowotne - ujęcie interdyscyplinarne: bezpieczeństwo żywności i w żywieniu - szanse i zagrożenia. 1 Red.nauk: Natalia Anna Fechner, Ewa Misterska Poznań : Wydawnictwo Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa, 2015 s.211-222
- Nieć Joanna, Stefaniak Apolonia, Stanuch Beata, Słoma Małgorzata, Bielaszka Agnieszka. Ocena jakości dżemów pomarańczowych. W: Bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Aspekty mikrobiologiczne, chemiczne i ocena towaroznawcza. Pod red. nauk.: Joanny Stadnik i Izabelli Jackowskiej Kraków : Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2015 s.203-212
ROK 2016
- Stefaniak Apolonia, Słoma Małgorzata, Stanuch Beata, Janion Karolina, Nieć Joanna, Bielaszka Agnieszka. Preferencje konsumenckie i czynniki decydujące o wyborze herbat. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Żywność i żywienie. Red.nauk.: Monika Panfil Poznań : Młodzi Naukowcy, 2016 s.59-64
- Stefaniak Apolonia, Nieć Joanna, Janion Karolina, Stanuch Beata, Słoma Małgorzata, Bielaszka Agnieszka. Herbaty czarne i zielone - analiza zawartości kwasu szczawiowego oraz ocena spożycia. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Żywność i żywienie. Red.Nauk.: Monika Panfil Poznań : Młodzi Naukowcy, 2016 s.52-58
- Całyniuk Beata, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Kardas Marek. Udział czynników biologiczno-chemicznych w zaburzeniach homeostazy organizmu. W: Fizyczne, chemiczne i biologiczne aspekty nauki. Red.: Jakub Pizoń, Mirosław Szala Lublin : Wydawnictwo Naukowe Tygiel Sp. z o. o., 2016 s.183-194
- Jorg Daria, Zborowska Katarzyna, Sarnik Aleksandra, Grajek Mateusz. Ocena pracowników jako element zarządzania zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie. W: Wybrane zagadnienia teorii i praktyki zarządzania w ochronie zdrowia. Red. nauk.: Ryszard Plinta Katowice : Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, 2016 s.82-98
- Ciukszo Agnieszka, Zborowska Katarzyna, Jorg Daria, Grajek Mateusz. Społeczna strona przedsiębiorczości w ochronie zdrowia, czyli jak powstało stowarzyszenie ISPO Polska. W: Wybrane zagadnienia teorii i praktyki zarządzania w ochronie zdrowia. Red. nauk.: Ryszard Plinta Katowice : Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, 2016 s.152-161
- Grajek Mateusz, Sobczyk Karolina, Wróblewski Michał, Zborowska Katarzyna, Jorg Daria. Rola kompetencji zdrowotnych w polityce zdrowotnej i organizacji promocji zdrowia. W: Zarządzanie w ochronie zdrowia. Część 1. Red.nauk.: Ryszard Plinta Katowice : Wydawnictwo Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach, 2016 s.263-272
- Wróblewski Michał, Sobczyk Karolina, Grajek Mateusz, Zborowska Katarzyna, Jorg Daria. Opłaty bezpośrednie za świadczenia medyczne a dostęp do leczenia w krajach rozwiniętych. W: Zarządzanie w ochronie zdrowia. Część 1. Red.nauk.: Ryszard Plinta Katowice : Wydawnictwo Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach, 2016 s.61-72
- Sobczyk Karolina, Wróblewski Michał, Grajek Mateusz, Zborowska Katarzyna, Jorg Daria. Prawne aspekty regulacji w obszarze dostępu do świadczeń gwarantowanych na publicznym rynku usług zdrowotnych. W: Zarządzanie w ochronie zdrowia. Część 1. Red.nauk.: Ryszard Plinta Katowice : Wydawnictwo Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach, 2016 s.73-87
- Jesionek Sylwia, Zborowska Katarzyna, Jorg Daria, Grajek Mateusz, Sobczyk Karolina, Wróblewski Michał. Zarządzanie jakością w ochronie zdrowia. W: Zarządzanie w ochronie zdrowia. Część 1. Red.nauk.: Ryszard Plinta Katowice : Wydawnictwo Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach, 2016 s.7-20
ROK 2017
- Stefaniak Apolonia, Janion Karolina, Stanuch Beata, Bielaszka Agnieszka. Prozdrowotne działanie likopenu. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Choroby. Red.nauk.: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2017 s.126-132
- Stefaniak Apolonia, Janion Karolina, Stanuch Beata, Bielaszka Agnieszka. Likopen - budowa, źródła, metabolizm. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Choroby. Red.nauk.: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2017 s.119-125
- Szeja Nicola, Słoma Małgorzata, Nieć Joanna, Pogrzeba Joanna, Bielaszka Agnieszka. Analiza sensoryczna ciastek kruchych przygotowanych z różnych rodzajów mąk. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Żywność i żywienie. Część I. Red.nauk.: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2017 s.97-103
- Szeja Nicola, Słoma Małgorzata, Nieć Joanna, Pogrzeba Joanna, Bielaszka Agnieszka. Wybrane wyróżniki fizykochemiczne musów jabłkowych. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Żywność i żywienie. Część I. Red.nauk.: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2017 s.90-96
- Słoma Małgorzata, Nieć Joanna, Bielaszka Agnieszka. Porównanie zawartości witaminy C pomiędzy sokami i nektarami dostępnymi w sprzedaży detalicznej w różnych opakowaniach. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Żywność i żywienie. Część II. Red.nauk.: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2017 s.82-88
- Słoma Małgorzata, Nieć Joanna, Bielaszka Agnieszka. Oznaczenie zawartości witaminy C w sokach i nektarach o smaku pomarańczowym oraz jabłkowym. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Żywność i żywienie. Część II. Red.nauk.: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2017 s.75-81
ROK 2018
- Grajek Mateusz, Kardas Justyna, Kryska Sandra, Wanat Gabriela, Jaruga Sylwia. Zaburzenia odżywiania wśród osób uprawiających wybrane dyscypliny sportowe. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Nauki przyrodnicze. Część 1 - Żywienie i żywność. Redakcja naukowa: Marcin Baran, Jędrzej Nyćkowiak Poznań : Młodzi Naukowcy, 2018 s.40-46
- Grajek Mateusz, Kardas Justyna, Wanat Gabriela. Citius, altius, fortius - suplementy w żywieniu sportowców. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Nauki przyrodnicze. Część 1 - Żywienie i żywność. Redakcja naukowa: Marcin Baran, Jędrzej Nyćkowiak Poznań : Młodzi Naukowcy, 2018 s.47-51
- Jaruga Sylwia, Malinowska Agnieszka, Wanat Gabriela, Grajek Mateusz. Wpływ programowania metabolicznego na wybrane aspekty zdrowotne noworodków. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Nauki przyrodnicze. Część 1 - Żywienie i żywność. Redakcja naukowa: Marcin Baran, Jędrzej Nyćkowiak Poznań : Młodzi Naukowcy, 2018 s.52-56
- Jaruga Sylwia, Wanat Gabriela, Grajek Mateusz, Malinowska Agnieszka. Wpływ wybranych substancji strukturotwórczych na ocenę organoleptyczną galaretek i kisieli. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Nauki przyrodnicze. Część 1 - Żywienie i żywność. Redakcja naukowa: Marcin Baran, Jędrzej Nyćkowiak Poznań : Młodzi Naukowcy, 2018 s.57-62
- Wanat Gabriela, Jaruga Sylwia, Grajek Mateusz, Malinowska Agnieszka. Smak słodki - przykładowe kierunki badań. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Nauki przyrodnicze. Część 1 - Żywienie i żywność. Redakcja naukowa: Marcin Baran, Jędrzej Nyćkowiak Poznań : Młodzi Naukowcy, 2018 s.152-156
- Grajek Mateusz, Kardas Justyna, Kryska Sandra, Jaruga Sylwia. Rola rodziny i szkoły w kształtowaniu postaw prozdrowotnych. W: Badanie i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce. Nauki medyczne i nauki o zdrowiu. Część 7. Redakcja naukowa: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny. Poznań : Młodzi Naukowcy, 2018 s.65-71
- Grajek Mateusz, Kardas Justyna, Kryska Sandra, Jaruga Sylwia. Znaczenie edukacji zdrowotnej i aktywności fizycznej. W: Badanie i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce. Nauki medyczne i nauki o zdrowiu. Część 7. Redakcja naukowa: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny. Poznań : Młodzi Naukowcy, 2018 s.58-64
- Kardas Justyna, Grajek Mateusz, Gold Dominika. Rola oświadczeń zdrowotnych w aspekcie żywienia człowieka. W: Rola i wyzwania nauk medycznych. Redakcja: Monika Maciąg Kamil Maciąg. Lublin : Wydawnictwo Naukowe TYGIEL, 2018 s.88-99
- Waldera Katarzyna, Tudrej Marzena, Wiencek Agnieszka, Nieć Joanna, Bielaszka Agnieszka. Witaminy A, C, E - kod zdrowia, urody i młodości? W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Żywność i zdrowie. Redakcja naukowa: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny. Poznań : Młodzi Naukowcy, 2018 s.106-113
- Gajdzik Weronika, Piękoś Iwona, Nieć Joanna, Bielaszka Agnieszka.Oznaczanie zawartości witaminy C i sacharozy w sokach jabłkowych dostępnych na rynku polskim. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Żywność i zdrowie. Redakcja naukowa: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny. Poznań : Młodzi Naukowcy, 2018 s.43-49
- Gajdzik Weronika, Piękoś Iwona, Nieć Joanna, Bielaszka Agnieszka.Wiedza studentów dietetyki na temat dodatków do żywności. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Żywność i zdrowie. Redakcja naukowa: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny. Poznań : Młodzi Naukowcy, 2018 s.50-57
- Waldera Katarzyna, Nowicka Aleksandra, Tudrej Marzena, Wiencek Agnieszka, Nieć Joanna, Bielaszka Agnieszka. Zawartość witaminy C i sacharozy w wybranych sokach i musach owocowo-warzywnych dla dzieci. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Żywność i zdrowie. Redakcja naukowa: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny. Poznań : Młodzi Naukowcy, 2018 s.104-109
- Kardas Marek, Grajek Mateusz, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Jakość i bezpieczeństwo żywności. Katowice : Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, 2018: 74s. ISBN: 978-83-7509-365-0
ROK 2019
- Kiciak Agata, Kardas Marek, Bielaszka Agnieszka, Bronis P., Grochowska-Niedworok Elżbieta, Nieć Joanna. Consumer preferences and mineral content in selected spring and mineral waters available on the Polish market. W: Proceedings of 72nd Research World International Conference, Kyoto [Japan] 27-28.08.2019
Doniesienia zjazdowe i konferencyjne
ROK 2012
- Grajek Mateusz, Sobczyk Karolina, Mazgaj Kamila. Analiza zawartości ołowiu, kadmu i niklu w preparatach mlecznych przeznaczonych dla niemowląt. W: 7th International Scientific Conference of Medical Students and Young Doctors, Katowice-Ligota 17-18.05.2012, abstract book s.442
- Mazgaj Kamila, Grajek Mateusz, Sobczyk Karolina. Bezdomność jako przykład wykluczenia społecznego -analiza zjawiska wśród osób przebywających w wybranych ośrodkach dla bezdomnych w Wielkopolsce i na Górnym Śląsku. W: 7th International Scientific Conference of Medical Students and Young Doctors, Katowice-Ligota 17-18.05.2012, abstract book s.479
- Sobczyk Karolina, Grajek Mateusz, Mazgaj Kamila. Wpływ wydarzeń i emocji doświadczonych podczas misji w Afganistanie na rozwój symptomów stresu pourazowego u żołnierzy Wojska Polskiego. W: 7th International Scientific Conference of Medical Students and Young Doctors, Katowice-Ligota 17-18.05.2012, abstract book s.445
- Puzoń Anna, Grajek Mateusz, Paruzel Marcelina. Otyłość olbrzymia problem zdrowia publicznego. Analiza stosowanych kuracji odchudzających u osób z otyłością olbrzymią. W: 43 Ogólnopolska Sesja Naukowa Studenckiego Towarzystwa Naukowego Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie, Szczecin 8-10.03.2012, streszczenia s.[1nlb.]
ROK 2013
- Całyniuk Beata, Kiciak Agata, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Zachowania zdrowotne i żywieniowe uczniów szkół o profilu sportowym z uwzględnieniem płci oraz wskaźnika BMI badanych. W: 2 Krajowa Konferencja Naukowa: "Żywienie - aktywność fizyczna - promocja zdrowia w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym", Biała Podlaska 13-14.09.2013, streszczenie artykułów konferencyjnych s.13-14
- Kardas Marek, Nowak Justyna, Kiciak Agata, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Promocja zdrowia w aspekcie asortymentu produktów oferowanych przez sklepiki szkolne. W: 2 Krajowa Konferencja Naukowa: "Żywienie - aktywność fizyczna - promocja zdrowia w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym", Biała Podlaska 13-14.09.2013, streszczenie artykułów konferencyjnych s.12
- Kiciak Agata, Całyniuk Beata, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Kardas Marek, Dul Lechosław. Postawy żywieniowe młodych osób jako element kształtujący zachowania prozdrowotne. W: 2 Krajowa Konferencja Naukowa: "Żywienie - aktywność fizyczna - promocja zdrowia w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym", Biała Podlaska 13-14.09.2013, streszczenie artykułów konferencyjnych s.13
- Antas Anna, Mazgaj Kamila, Sobczyk Karolina, Grajek Mateusz. Problemy życia codziennego osób głuchoniemych na podstawie badań własnych. W: 8th International Scientific Conference of Medical Students and Young Doctors, Katowice [Poland] 16-17.05.2013, abstracts s.440
- Król Karolina, Grajek Mateusz, Sobczyk Karolina, Rej Anna, Kryska Sandra. Motywacja zawodowa słuchaczy policealnych szkół medycznych. W: 8th International Scientific Conference of Medical Students and Young Doctors, Katowice [Poland] 16-17.05.2013, abstracts s.439
- Działach Eliza, Sobczyk Karolina, Grajek Mateusz, Kryska Sandra, Rej Anna. Problemy w zarządzaniu zasobami ludzkimi na poziomie średniego personelu medycznego w stacjonarnym zakładzie opieki zdrowotnej. W: 8th International Scientific Conference of Medical Students and Young Doctors, Katowice [Poland] 16-17.05.2013, abstracts s.438
- Działach Eliza, Kryska Sandra, Rej Anna, Sobczyk Karolina, Grajek Mateusz. Wiedza lekarzy oraz studentów ostatnich lat medycyny na temat prawa pacjenta do poufności informacji. W: 8th International Scientific Conference of Medical Students and Young Doctors, Katowice [Poland] 16-17.05.2013, abstracts s.437
- Ebisz Marcin, Sobczyk Karolina, Grajek Mateusz, Mazgaj-Krzak Kamila. Ocena narażenia niemowląt na metale ciężkie zawarte w kaszkach mleczno-ryżowych. W: 8th International Scientific Conference of Medical Students and Young Doctors, Katowice [Poland] 16-17.05.2013, abstracts s.448
- Król Karolina, Sobczyk Karolina, Grajek Mateusz. Międzynarodowe porównanie postaw etycznych i opinii prawnych studentów pielęgniarstwa wobec eutanazji i aborcji. W: 8th International Scientific Conference of Medical Students and Young Doctors, Katowice [Poland] 16-17.05.2013, abstracts s.345
- Działach Eliza, Rej Anna, Kryska Sandra, Grajek Mateusz, Sobczyk Karolina. Roszczenia typu wrongful birth/wrongfuil life w opinii lekarzy ginekologów. W: 8th International Scientific Conference of Medical Students and Young Doctors, Katowice [Poland] 16-17.05.2013, abstracts s.436
- Król Karolina, Sobczyk Karolina, Grajek Mateusz. Ryzyko stresu zawodowego związanego z pracą na uczelni medycznej. W: 8th International Scientific Conference of Medical Students and Young Doctors, Katowice [Poland] 16-17.05.2013, abstracts s.434
- Osowski Marcin, Bartold Maria, Chromik Jagoda, Grajek Mateusz. Spożycie napojów pobudzających w okresie sesji egzaminacyjnej. W: 8th International Scientific Conference of Medical Students and Young Doctors, Katowice [Poland] 16-17.05.2013, abstracts s.132
- Bielaszka Agnieszka, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Kiciak Agata, Szczepańska Elżbieta, Kardas Marek, Całyniuk Beata, Zima-Dańczyk Aleksandra. Preferencje żywieniowe dzieci w wieku 7-10 lat. W: Konferencja Naukowa - "Interdyscyplinarny wymiar zdrowia publicznego", Wydział Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach [Bytom] 20-21.11.2013, lista streszczeń s.12
- Bielaszka Agnieszka, Kiciak Agata, Kardas Marek, Grajek Mateusz, Wałach Karolina. Wiedza i świadomość pracowników wybranych zakładów żywienia zbiorowego w zakresie systemu HACCP, GHP, GMP. W: Konferencja Naukowa - "Interdyscyplinarny wymiar zdrowia publicznego", Wydział Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach [Bytom] 20-21.11.2013, lista streszczeń s.15
- Rogalska Anna, Grajek Mateusz. Wpływ temperamentu na styl życia. W: Konferencja Naukowa - "Interdyscyplinarny wymiar zdrowia publicznego", Wydział Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach [Bytom] 20-21.11.2013, lista streszczeń s.6
- Kiciak Agata, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Całyniuk Beata, Dul Lechosław, Szczepańska Elżbieta, Bielaszka Agnieszka. Ocena sposobu żywienia młodych osób regionu śląskiego w aspekcie ryzyka występowania chorób dietozależnych. W: Międzynarodowa Konferencja Jubileuszowa: "Nauka o żywieniu człowieka - osiągnięcia i wyzwania", Warszawa 28-29.06.2013, streszczenia
s.28 : [16]
- Grajek Mateusz. Domowe metody leczenia przeziębienia w opinii śląskich i świętokrzyskich respondentów. W: Ogólnopolska Konferencja Naukowo-Szkoleniowa Doktorantów Uczelni Medycznych, [Warszawa 26.05.2013] książka abstraktów s.5
- Grajek Mateusz, Stafińska Magdalena. Stosowanie przeciwbólowych leków OTC przez pracowników dużych firm. W: Ogólnopolska Konferencja Naukowo-Szkoleniowa Doktorantów Uczelni Medycznych, [Warszawa 26.05.2013] książka abstraktów s.6
- Sobczyk Karolina, Grajek Mateusz. Przyczyny i następstwa stosowania smoczka u niemowląt i małych dzieci. W: Ogólnopolska Konferencja Naukowo-Szkoleniowa Doktorantów Uczelni Medycznych, [Warszawa 26.05.2013] książka abstraktów s.9
- Grajek Mateusz, Rogalska Anna. Szacowane ryzyko nadużywania napojów energetyzujących w wybranych grupach studentów. W: Współczesne problemy i zalecenia żywieniowe dotyczące dzieci, dorosłych i osób starszych. Konferencja Naukowa. Leszno 15.11.2013, streszczenia s.24
- Nowak Justyna, Kardas Marek. Analiza zwyczajów żywieniowych młodzieży szkolnej w kontekście zaleceń dotyczących racjonalnego żywienia. W: Współczesne problemy i zalecenia żywieniowe dotyczące dzieci, dorosłych i osób starszych. Konferencja Naukowa. Leszno 15.11.2013, streszczenia s.30
ROK 2014
- Gętek Monika, Czech Natalia, Fizia Katarzyna, Młodawska Ewa, Kukiełczak Anna, Białek-Dratwa Agnieszka, Grajek Mateusz. Ocena jakości życia chorych hemodializowanych z nadwagą i otyłością. Endokrynol.Otył.Zab.Przem.Mat. 2014 : T.9, nr 3, s.109, [PLII: 3]
- Polaniak Renata M., Latocha Małgorzata T., Bułdak Rafał J., Romuk Ewa, Grajek Mateusz, Szkilnik Ryszard, Birkner Ewa. Evaluation of lactase dehydrogenase activity as a marker of carbohydrate metabolism in melanoma cells line Me45 under the influence of cisplatin. W: 9th Multidisciplinary Conference on Drug Research - MKNOL 2014, Szydłów 12-14.05.2014, book of abstracts
s.58 : [88]
- Polaniak Renata M., Bułdak Rafał J., Latocha Małgorzata T., Romuk Ewa, Grajek Mateusz, Szkilnik Ryszard, Birkner Ewa. Effect of doxorubicin on selected oxidative stress markers in adenocarcinoma cell line A549. W: 9th Multidisciplinary Conference on Drug Research - MKNOL 2014, Szydłów 12-14.05.2014, book of abstracts s.57 : [87]
- Cybulko Anglika, Grajek Mateusz, Woźniak-Holecka Joanna, Sobczyk Karolina, Holecki Tomasz. Aktywna polityka społeczna w świetle wykluczenia społecznego w obszarze ochrony zdrowia. W: Człowiek w zdrowiu i chorobie: promocja zdrowia, leczenie i rehabilitacja. [4 Konferencja Naukowa, Tarnów 19-20.09.2014]. Streszczenia Materiałów Konferencyjnych. s.21
- Sopala Barbara, Sobczyk Karolina, Grajek Mateusz, Mazgaj-Krzak Kamila, Kryska Sandra. Ocena stanu wiedzy mieszkańców województwa śląskiego na temat zanieczyszczeń wewnątrz pomieszczeń mieszkalnych. W: Człowiek w zdrowiu i chorobie: promocja zdrowia, leczenie i rehabilitacja. [4 Konferencja Naukowa, Tarnów 19-20.09.2014]. Streszczenia Materiałów Konferencyjnych. s.107
- Kryska Sandra, Rej Anna, Grajek Mateusz, Sobczyk Karolina, Mazgaj-Krzak Kamila. Specyfika radzenia sobie ze stresem szkolnym. W: Człowiek w zdrowiu i chorobie: promocja zdrowia, leczenie i rehabilitacja. [4 Konferencja Naukowa, Tarnów 19-20.09.2014]. Streszczenia Materiałów Konferencyjnych. s.60
- Bielaszka Agnieszka, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Kardas Marek, Kiciak Agata, Szczepańska Elżbieta, Szołtysik Paweł. Elementy tradycji kulinarnych Śląska, Podhala i Kaszub w realizowanym modelu żywienia. W: Człowiek w zdrowiu i chorobie: promocja zdrowia, leczenie i rehabilitacja. [4 Konferencja Naukowa, Tarnów 19-20.09.2014]. Streszczenia Materiałów Konferencyjnych. s.7
- Szeja Nicola, Sobczyk Karolina, Woźniak-Holecka Joanna, Grajek Mateusz, Holecki Tomasz. Współpraca administracji samorządowej z podmiotami sektora non-profit w zakresie profilaktyki i edukacji zdrowotnej ukierunkowanej na przeciwdziałanie uzależnionym. W: Człowiek w zdrowiu i chorobie: promocja zdrowia, leczenie i rehabilitacja. [4 Konferencja Naukowa, Tarnów 19-20.09.2014]. Streszczenia Materiałów Konferencyjnych. s.111
- Sarapata Iwona, Rydelek Jagoda, Grajek Mateusz, Szeja Nicola, Lasok Klaudia. Stan wiedzy młodzieży licealnej na temat wartości energetycznej produktów spożywczych w zależności od profilu klasy licealistów. W: Dietetyka i zdrowie publiczne w wymiarze interdyscyplinarnym. 1 Ogólnopolska Konferencja Naukowa, Zabrze-Rokitnica 27.03.2015, książka streszczeń [Katowice] : Nicola Szeja, 2014 s.31
- Kryska Sandra, Grajek Mateusz, Sobczyk Karolina. Czynniki rodzinne wpływające na kształtowanie nawyków żywieniowych dzieci. W: Konferencja Naukowa - "Zdrowie a styl życia w rodzinie", Poznań 27.06.2014, program i streszczenia Poznań : Polskie Towarzystwo Nauk o Zdrowiu, 2014 s.44
- Król Karolina, Grajek Mateusz, Sobczyk Karolina, Woźniak-Holecka Joanna. Ocena ryzyka stresu zawodowego wśród pracowników wybranego urzędu administracji publicznej. W: Ogólnopolska Konferencja Studentów i Doktorantów - Kierunki Przyrodnicze i Medyczne, Lublin 22-23.11.2014, streszczenia s.78
- Grajek Mateusz, Stężała Natalia, Sobczyk Karolina, Król A.. Metody leczenia infekcji górnych dróg oddechowych wybierane przez pacjentów. W: Ogólnopolska Konferencja Studentów i Doktorantów - Kierunki Przyrodnicze i Medyczne, Lublin 22-23.11.2014, streszczenia s.65
- Bielaszka Agnieszka, Kiciak Agata, Kardas Marek, Nycz Monika. Wybrane elementy stylu życia pracowników lokali gastronomicznych zlokalizowanych na terenie Katowic. W: Promocja zdrowia i żywienie w zapobieganiu chorobam cywilizacyjnym. Kraków 25.04.2014, streszczenia Konferencja Naukowej s.28-29
ROK 2015
- Bielaszka Agnieszka, Kiciak Agata, Kardas Marek, Skowron Edyta. Spożycie napojów przez młodzież gimnazjalną i licealną. W: 3 Krajowa Konferencja Naukowa: "Żywienie - aktywność fizyczna - promocja zdrowia w zapobieganiu corobom cywilizacyjnym", [Biała Podlaska 25-26.09.2015], streszczenia artykułów konferencyjnych s.6
- Kiciak Agata, Bielaszka Agnieszka, Kardas Marek, Całyniuk Beata, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Dul Lechosław. Ocena spożycia wybranych składników mineralnych przez młodzież w wieku 16-18 lat. W: 3 Krajowa Konferencja Naukowa: "Żywienie - aktywność fizyczna - promocja zdrowia w zapobieganiu corobom cywilizacyjnym", [Biała Podlaska 25-26.09.2015], streszczenia artykułów konferencyjnych s.12
- Całyniuk Beata, Kiciak Agata, Fibich Katarzyna, Szczepańska E[lżbieta], Białek-Dratwa A[gnieszka], Grochowska-Niedworok Elżbieta. Zawartość wybranych witamin i składników mineralnych w diecie chłopców trenujących piłkę nożną. W: 3 Krajowa Konferencja Naukowa: "Żywienie - aktywność fizyczna - promocja zdrowia w zapobieganiu corobom cywilizacyjnym", [Biała Podlaska 25-26.09.2015], streszczenia artykułów konferencyjnych s.6-7
- Goncharova Kateryna, Valverde-Piedra Jose, Szymańczyk Sylwia, Prykhodko Olena, Pieszka Marek, Kardas Marek, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Łozinska Liuda, Winiarczyk Mateusz, Pierzynowski Stefan. Effects of pancreatic - like enzymes of microbial origin (PLEM), on growth and lipid absorption in pig model of exocrine pancreatic insufficiency (EPI). W: 3rd International Scientific Conference - "Current Problems of Biochemistry and Cell Biology", Dniepropetrovsk [Ukraine] 24-25.09.2015, abstracts p.99-100
- Nieć Joanna, Stefaniak Apolonia, Stanuch Beata, Słoma Małgorzata, Bielaszka Agnieszka. Ocena jakości dżemów pomarańczowych. W: 42 Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk: Żywność - Zdrowie - Przyszłość, Lublin 25-26.06.2015, Materiały Konferencji Naukowej Kraków : Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2015 s.43
- Goncharova Kateryna, Grujic Danica, Kirko Siarhoj, Prykhodko Olena, Fedkiv Olexandr, Westrom Bjorn, Kardas Marek, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Pierzynowski Stefan. Pre-digestion of fat from milk formula with immobilized microbial lipase enhances PUFA absorption in a model of exorine pancreatic insufficient (EPI) young pigs. W: 48th Annual Meeting of The European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition - ESPGHAN 2015, Amsterdam [Netherlands] 6-9.05.2015, abstracts p.150 : [PA-N-0021]
- Pudło Hanna, Wanat Gabriela, Respondek Malwina, Grajek Mateusz, Szefczyk-Polowczyk Lucyna. Sytuacja i popularność wegetarianizmu w Polsce. Congressus Dietetica 2015, nr 4, s.89
- Szeja Nicola, Rydelek Jagoda, Lasok Klaudia, Grajek Mateusz, Sarapataata Iwona. Stan wiedzy młodzieży licealnej na temat wartości energetycznej wybranych grup produktów spożywczych. Congressus Dietetica 2015, nr 4, s.86
- Jaruga Sylwia, Grajek Mateusz, Król Karolina, Osowski Marcin, Rydelek Jagoda, Wanat Gabriela. Poziom wiedzy uczennic gimnazjów na temat anoreksji psychicznej. Congressus Dietetica 2015,
nr 4, s.75
- Kardas Marek, Bielaszka Agnieszka, Kiciak Agata, Grajek Mateusz, Bierońska Bożena. Analiza nawyków żywieniowych kobiet po 45 roku życia. W: Kongres Medycyny i Zdrowia Wsi, Dni Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego, Lublin 24-26.05.2015, streszczenia s.66
- Grochowska-Niedworok Elżbieta, Brukało Katarzyna, Kardas Marek, Całyniuk Beata. Contribution of environmental risk factors including lifestyle to inequalities noncommunicable (chronic) diseases such as diabetes. W: Proceedings 3rd International Conference on Sustainable Development, Rome [Italy] 5-6.06.2015, book of abstracts p.56
ROK 2016
- Bielaszka Agnieszka, Kardas Marek, Kiciak Agata, Szczepańska Elżbieta, Grajek Mateusz, Jastrzębska A., Kardas Justyna, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Wykorzystanie stewii jako zamiennika cukru przez osoby dorosłe. W: 25 Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Jakość zdrowotna żywności i żywienia", Józefów k/Otwocka 12-13.09.2016, streszczenia s.126 : [PE7]
- Grochowska-Niedworok Elżbieta, Całyniuk Beata, Kardas Marek. Udział czynników biologiczno-chemicznych w zaburzeniach homeostazy organizmu. W: 8 Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL 2016 - "Interdyscyplinarność kluczem do rozwoju", Lublin 12-13.03.2016, książka abstraktów Red.: K. Maciąg, M. Olszówka, K. Bałękowski Lublin : Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL, 2016 s.228
- Stefaniak Apolonia, Janion Karolina, Stanuch Beata, Bielaszka Agnieszka. Pomidory jako żywność funkcjonalna. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2016. Materiały konferencyjne - jesień. Część druga. Oleśnica 23-24.11.2016 Red.nauk.: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2016 s.96 : [87]
- Stefaniak Apolonia, Słoma Małgorzata, Stanuch Beata, Janion Karolina, Nieć Joanna, Bielaszka Agnieszka. Analiza zawartości kwasu szczawiowego w herbatach czarnych i zielonych. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2016. Materiały konferencyjne - wiosna. Część druga. Wrocław 13.04.2016. s.108 : [99]
- Grujic Danica, Brettman Lee, Langman Craig, Fedkiv Olexandr, Goncharova Kateryna, Kardas Marek, Pierzinowski Stefan. ALLN-177 reduces hyperoxaluria in a porcine model of secondary hyperoxaluria (2 HO) induced by a human-like oxalate rich diet. J.Urol. 2016 : Vol.195, No.4 Suppl., p.e721, [PD31-11]
ROK 2017
- Kardas Marek, Fatyga Edyta, Bielaszka Agnieszka, Kardas Justyna, Szczepańska Elżbieta, Migo A., Muc-Wierzgoń Małgorzata, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Specification and assessment of the consumption of honeys available on the Polish market. W: 12th Pangborn Sensory Science Symposium, Rhode Island United States 20-24.08.2017, abstracts.
p.58 : [P2.1.42]
- Grajek Mateusz, Kardas Justyna, Wanat Gabriela, Jaruga Sylwia. Zaburzenia odżywiania wśród osób uprawiających wybrane dyscypliny sportowe. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2017. Materiały konferencyjne - jesień. Część czwarta. Lublin Redakcja naukowa: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2017 s.37 : [28]
- Szeja Nicola, Słoma Małgorzata, Nieć Joanna, Pogrzeba Joanna, Bielaszka Agnieszka. Oznaczenie wybranych parametrów fizykochemicznych w musach jabłkowych. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2017. Materiały konferencyjne - wiosna. Część trzecia. Wrocław 10.05.2017, streszczenia. Redakcja naukowa: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2017 s.134 : [125]
- Słoma Małgorzata, Bielaszka Agnieszka, Nieć Joanna. Średnia zawartość witaminy C w sokach i nektarach o smaku pomarańczowym i jabłkowym. W: Wrocław 10.05.2017, streszczenia. Redakcja naukowa: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2017 s.126 : [117]
ROK 2018
- Kiciak Agata, Bielaszka Agnieszka, Kardas Marek, Czaderna Ewa, Grajek Mateusz, Całyniuk Beata, Szczepańska Elżbieta, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Kardas Justyna. Ocena jakości batonów węglowodanowych dedykowanych osobom o zwiększonej aktywności fizycznej. W: 1 Poznański Naukowy Kongres Dietetyki: "Żywienie - Trening - Wspomaganie", Poznań 27-28.04.2018 s.53
- Jaruga Sylwia, Wanat Gabriela, Grajek Mateusz. Edukacja żywieniowa w zakładach lecznictwa uzdrowiskowego. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2017. Materiały konferencyjne - jesień. Część trzecia. Wrocław 22.11.2017, streszczenia. Redakcja naukowa: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2018 s.23 : [15]
- Wanat Gabriela, Grajek Mateusz, Jaruga Sylwia. Porównanie wpływu produktów mięsnych i roślinnych na równowagę kwasowo-zasadową. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2017. Materiały konferencyjne - jesień. Część trzecia. Wrocław 22.11.2017, streszczenia. Redakcja naukowa: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2018 s.82 : [74]
- Bielaszka Agnieszka, Kiciak Agata, Grajek Mateusz, Kardas Marek, Kowalska Karolina, Kardas Justyna, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Suplementacja preparatami białkowymi wśród osób trenujących na siłowni. W: 1 Poznański Naukowy Kongres Dietetyki: "Żywienie - Trening - Wspomaganie", Poznań 27-28.04.2018, streszczenia: s.46
- Kardas Justyna, Bielaszka Agnieszka, Kiciak Agata, Szczepańska Elżbieta, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Romańska Jagoda, Kardas Marek. Preferencje spożycia słodyczy oraz innych przekąsek wśród dzieci w wieku wczesnoszkolnym.W: 26 Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne - "Żywność i żywienie człowieka - kierunki rozwoju", Białystok 13-15.09.2018, streszczenia s.65 : [P/A.1.]
- Kardas Marek, Żukowska P., Wyleżoł Mariusz, Palazzo A.B., Kardas Justyna, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Taste perception of a sweet product depending on the sweetener used. W: 8th European Conference on Sensory and Consumer Research, Verona [Italy] 2-5.09.2018, abstracts [P2.42]
- Gajdzik Weronika, Piękoś Iwona, Nieć Joanna, Bielaszka Agnieszka. Oznaczanie zawartości witaminy C i sacharozy w jabłkach i sokach jabłkowych dostępnych na rynku polskim. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2018. Materiały konferencyjne - wiosna. Część trzecia - Wrocław 9.05.2018, streszczenia s. 32: [22]
- Grochowska-Niedworok Elżbieta, Brukało Katarzyna, Całyniuk Beata, Piekorz J., Kardas Marek. Assessment of menus in a selected social welfare home with regard to nutritional recommendations. Int.J.Med.Health - Biomed.Bioeng.Pharm.Engin. 20th International Conference on Geriatrics and Gerontology - ICGG 2018, Barcelona [Spain] 20-21.08.2018
ROK 2019
- Białek-Dratwa Agnieszka, Świderska Magdalena, Staśkiewicz Wiktoria, Grajek Mateusz, Sobczyk Karolina, Działach Eliza. Spożycie suplementów białkowych w grupie osób czynnie uprawiających sporty siłowe. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2019. Materiały konferencyjne - jesień. Część druga - Wrocław 20.11.2019, streszczenia Redakcja naukowa: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2019 s.7 : [1]
- Piątek Małgorzata, Polaniak Renata, Staśkiewicz Wiktoria. Przebieg unerwienia szpiku kostnego i jego związek z lokalizacją komórek hemopoetycznych. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2019. Materiały konferencyjne - jesień. Część trzecia - Lublin 22.11.2019, streszczenia. Redakcja naukowa: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2019 s.60
- Staśkiewicz Wiktoria, Białek-Dratwa Agnieszka, Piątek Małgorzata. Wiedza żywieniowa zawodowych piłkarzy nożnych oraz piłkarzy ręcznych na temat antyoksydantów i suplementów diety. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2019. Materiały konferencyjne - jesień. Część trzecia - Lublin 22.11.2019, streszczenia. Redakcja naukowa: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2019 s.74
- Białek-Dratwa Agnieszka, Gut Anna, Staśkiewicz Wiktoria, Nieć Joanna, Jaruga Sylwia, Wanat Gabriela. Porównanie jogurtów truskawkowych z wykorzystaniem optymalizacji wielokryterialnej. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2019. Materiały konferencyjne - jesień. Część trzecia - Lublin 22.11.2019, streszczenia Redakcja naukowa: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2019 s.11
- Larysz K., Grochowska-Niedworok Elżbieta, Kardas Marek, Brukało Katarzyna, Całyniuk Beata, Polaniak Renata. Nutritional status of middle school students and their selected eating behaviours. W: ICPH 2019: International Conference on Public Health, Venice Italy 13-14.08.2019, abstracts p.[1 nlb.]
- Tomala Klaudia, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Brukało Katarzyna, Kardas Marek, Całyniuk Beata, Polaniak Renata. Nutrition of preschool children in the aspect of nutritional status. W: ICPIMHS 2019: International Conference on Pediatrics, Internal Medicine and Health Sciences, Toronto [Canada] 17-18.06.2019, abstracts p.[1 nlb.]