BIBLIOGRAFIA PRACOWNIKÓW

 

Dostęp do aktualnego wykazu publikacji jest możliwy za pośrednictwem bazy Bibliografia Publikacji SUM ----> WYSZUKIWARKA

 

Publikacje w czasopismach recenzowanych

           ROK 2013

  1. Grajek Mateusz, Wanat Gabriela. Skuteczność przekazu zdrowotnego na przykładzie edukacji żywieniowej uczniów z użyciem piramidy żywieniowej. J.Ecol.Health 2013 : Vol.17, nr 3, s.153-157
  2. Kryska Sandra, Grajek Mateusz. Biopsychospołeczne znaczenie hiperfagii. J.Ecol.Health 2013 : Vol.17, nr 4, s.178-185
  3. Kardas Marek, Nowak Justyna, Kiciak Agata, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Promocja zdrowia w aspekcie asortymentu produktów oferowanych przez sklepiki szkolne. Med.Ogólna i Nauki o Zdrowiu 2013 : T.19, nr 4, s.420-424
  4. Grajek Mateusz, Kryska Sandra, Rej Anna, Sobczyk Karolina. Problematyka zaburzeń odżywiania w ocenie adolescentów. Nauczyciel i Szkoła 2013, nr 2 (54), s.187-198
  5. Grajek Mateusz, Sobczyk Karolina, Mazgaj-Krzak Kamila, Olejniczak-Nowakowska Małgorzata. Cyberprzemoc wśród małoletnich internautów: świadomość, występowanie i zapobieganie. Nauczyciel i Szkoła 2013, nr 1(53), s.201-211
  6. Całyniuk Beata, Kiciak Agata, Chmiel Katarzyna, Kulpok Agata. Skuteczność stosowania diety ubogoenergetycznej u dzieci i młodzieży z nadwagą lub otyłością. Nowa Pediatr. 2013 : R.17, nr 3, s.79-83
  7. Woźniak-Holecka Joanna, Grajek Mateusz, Sobczyk Karolina, Mazgaj-Krzak Kamila, Holecki Tomasz. Ekonomiczno-społeczne konsekwencje reklamy w segmencie leków OTC. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu 2013, nr 305, s.853-860

    ROK 2014

  8. Szczepańska Elżbieta, Klocek Mariola, Kardas Marek, Dul Lechosław. Change of the nutritional habits and anthropometric measurements of type 2 diabetic patients - advantages of the nutritional education carried out. Adv.Clin.Exp.Med. 2014 : Vol.23, No.4, p.589-598
  9. Bielaszka Agnieszka, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Kiciak Agata, Szczepańska Elżbieta, Kardas Marek, Całyniuk Beata, Zima-Dańczyk Aleksandra. Preferencje żywieniowe dzieci w wieku 7-10 lat. Ann.Acad.Med.Siles. 2014 : Vol.68, No.4, s.187-191
  10. Montelius Caroline, Szwiec Katarzyna, Kardas Marek, Łozinska Liudmyla, Erlanson-Albertsson Charlotte, Pierzynowski Stefan, Rehfeld Jens F., Westrom Bjorn. Dietary thylakoids suppress blood glucose and modulate appetite-regulating hormones in pigs exposed to oral glucose tolerance test. Clin.Nutr. 2014 : Vol.33, No.6, p.1122-1126
  11. Grochowska-Niedworok E[lżbieta], Kardas M[arek], Muc-Wierzgoń M[ałgorzata], Skóra A.. Changes of physical properties of rapeseed oil with added vitamin A and E studied using the differential scanning calorimetry method (Dsc). J.Food Process.Technol. 2014 : Vol.5, 12, p.1-3
  12. Grajek Mateusz, Rej-Kietla Anna, Kryska Sandra. Zdrowie społeczne. Katowice : wydaje.pl, 2014 138s.
  13. Całyniuk Beata, Kiciak Agata, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Zachowania zdrowotne i żywieniowe uczniów szkół o profilu sportowym (z uwzględnieniem płci oraz wskaźnika BMI badanych) - doniesienie wstępne. Med.Ogólna i Nauki o Zdrowiu 2014 : T.20, nr 2, s.186-191
  14. Grajek Mateusz, Woźniak-Holecka Joanna. Importance of prophylactic veterinary measures in public health. Med.Ogólna i Nauki o Zdrowiu 2014 : T.20, nr 4, s.347-350
  15. Kiciak Agata, Całyniuk Beata, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Kardas Marek, Dul Lechosław Zachowania żywieniowe młodzieży z województwa śląskiego. Med.Ogólna i Nauki o Zdrowiu 2014 : T.20, nr 3, s.296-300
  16. Rogalska Anna, Grajek Mateusz, Białek-Dratwa Agnieszka, Nowak Przemysław. Uwarunkowania charakterologiczne wpływające na sposób żywienia i aktywność fizyczną pełnoletnich osób Pielęgn.Zdr.Publ. 2014 : Vol.4, nr 4, s.365-370

    ROK 2015

  17. Grochowska-Niedworok E[lżbieta], Brukało K[atarzyna], Kardas M[arek], Całyniuk B[eata]. Contribution of environmental risk factors including lifestyle to inequalities noncommunicable (chronic) diseases such as diabetes. Eur.J.Sustain.Dev. 2015 : Vol.4, No.2, p.113-120
  18. Szwiec Katrin, Goncharova Kateryna, Valverde-Piedra Jose Luis, Ushakova Galyna, Kovalenko Tatiana, Osadchenko Iryna, Kardas Marek, Świeboda Paulina, Podgurniak Paweł, Winiarczyk Mateusz, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Łozinska Liudmila, Filip Rafał, Pierzynowski Stefan G.. Novel potential of pancreatic-like enzymes of microbial origin in exocrine pancreatic insufficiency - study on a pig model. J.Pre-Clin.Clin.Res. 2015 : Vol.9, No.1, p.5-10
  19. Grajek Mateusz, Kryska Sandra, Bielaszka Agnieszka, Kiciak Agata, Kardas Marek. Psychosocial opinions on determinants of food choises. Probl.Hig.Epidemiol. 2015 : T.96, nr 1, s.37-41
  20. Zdrowy styl życia: bezpieczeństwo żywności i zdrowe żywienie. Red.: Lesław Tadeusz Niebrój, Elżbieta Grochowska-Niedworok, Marek Kardas. Raleigh : Lulu Enterprises, Inc, 2015 125s.
  21. Kardas Marek, Kiciak Agata, Bielaszka Agnieszka, Szczepańska Elżbieta, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Ocena tekstury i innych wyróżników jakości sensorycznej pieczywa. W: Zdrowy styl życia: bezpieczeństwo żywności i zdrowe żywienie : Healthy lifestyle: Food Safety & healthy eating. Red.: Lesław Tadeusz Niebrój, Elżbieta Grochowska-Niedworok, Marek Kardas Raleigh : Lulu Enterprises, Inc, 2015 s.87-95
  22. Szczepańska Elżbieta, Pilch Patrycja, Całyniuk Beata, Polaniak Renata, Białek-Dratwa Agnieszka, Kardas Marek, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Styl życia słuchaczy Uniwersytetów Trzeciego Wieku ze szczególnym uwzglądnieniem sposobu odżywiania. W: Zdrowy styl życia: bezpieczeństwo żywności i zdrowe żywienie. : Healthy lifestyle: Food Safety & healthy eating. Red.: Lesław Tadeusz Niebrój, Elżbieta Grochowska-Niedworok, Marek Kardas Raleigh : Lulu Enterprises, Inc, 2015 s.111-124
  23. Kiciak Agata, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Kardas Marek, Bielaszka Agnieszka, Dul Lechosław. Ocena spożycia wybranych witamin przez młodzież w wieku 16-18 lat. W: Zdrowy styl życia: bezpieczeństwo żywności i zdrowe żywienie. : Healthy lifestyle: Food Safety & healthy eating. Red.: Lesław Tadeusz Niebrój, Elżbieta Grochowska-Niedworok, Marek Kardas Raleigh : Lulu Enterprises, Inc, 2015 s.97-103
  24. Grajek Mateusz, Kardas Marek, Białek-Dratwa Agnieszka, Kiciak Agata, Bielaszka Agnieszka, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Ocena punktowa przekąsek zbożowych zawierających substancje aktywne. W: Zdrowy styl życia: bezpieczeństwo żywności i zdrowe żywienie. : Healthy lifestyle: Food Safety & healthy eating. Red.: Lesław Tadeusz Niebrój, Elżbieta Grochowska-Niedworok, Marek Kardas Raleigh : Lulu Enterprises, Inc, 2015 s.67-75
  25. Białek-Dratwa Agnieszka, Kukielczak Anna, Grajek Mateusz, Całyniuk Beata, Szczepańska Elżbieta. Ocena częstości spożycia wybranych produktów spożywczych wśród osób z cukrzycą typu 1 i 2. W: Zdrowy styl życia: bezpieczeństwo żywności i zdrowe żywienie. : Healthy lifestyle: Food Safety & healthy eating. Red.: Lesław Tadeusz Niebrój, Elżbieta Grochowska-Niedworok, Marek Kardas Raleigh: Lulu Enterprises, Inc, 2015 s.33-43
  26. Białek-Dratwa Agnieszka, Kukielczak Anna, Grajek Mateusz, Całyniuk Beata, Szczepańska Elżbieta, Polaniak Renata. Częstość spożycia słodyczy i napojów słodzonych przez pacjentów chorujących na cukrzycę. W: Zdrowy styl życia: bezpieczeństwo żywności i zdrowe żywienie. : Healthy lifestyle: Food Safety & healthy eating. Red.: Lesław Tadeusz Niebrój, Elżbieta Grochowska-Niedworok, Marek Kardas Raleigh : Lulu Enterprises, Inc, 2015 s.23-32
  27. Bielaszka Agnieszka, Kardas Marek, Kiciak Agata, Grajek Mateusz, Pietrowska Monika. Ocena sposobu żywienia kobiet uczęszczających do szkoły rodzenia. W: Zdrowy styl życia: bezpieczeństwo żywności i zdrowe żywienie. : Healthy lifestyle: Food Safety & healthy eating. Red.: Lesław Tadeusz Niebrój, Elżbieta Grochowska-Niedworok, Marek Kardas Raleigh : Raleigh : Lulu Enterprises, Inc, 2015 s.13-21
  28. Wanat Gabriela, Grajek Mateusz, Osowski Marcin. Procentowa zawartość tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej kobiet mierzona metodą bioimpedancji elektrycznej. W: Zdrowy styl życia: bezpieczeństwo żywności i zdrowe żywienie. : Healthy lifestyle: Food Safety & healthy eating. Red.: Lesław Tadeusz Niebrój, Elżbieta Grochowska-Niedworok, Marek Kardas. Raleigh : Lulu Enterprises, Inc, 2015 s.125-130

    ROK 2016

  29. Bielaszka Agnieszka, Kardas Marek, Kiciak Agata, Szczepańska Elżbieta, Grajek Mateusz, Jastrzębska Agnieszka, Kardas Justyna, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Wykorzystanie stewii jako zamiennika cukru przez osoby dorosłe. Bromat.Chem.Toksykol. 2016 : Vol.49, nr 3, s.450-454
  30. Kardas Marek, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Całyniuk Beata, Kolasa Ilona, Grajek Mateusz, Bielaszka Agnieszka, Kiciak Agata, Muc-Wierzgoń Małgorzata. Consumption of milk and milk products in the population of the Upper Silesian agglomeration inhabitants. Food Nutr.Res. 2016 : Vol.60, 28976, p.1-6
  31. Całyniuk B[eata], Grochowska-Niedworok E[lżbieta], Kardas M[arek], Muc-Wierzgoń M[ałgorzata], Nowakowska-Zajdel E[wa]. Assessment of magnesium influence on fatty acid content in isolated rat hepatocytes subjected to incubation. J.Biol.Regul.Homeost.Agents 2016 : Vol.30, No.2, p.459-464
  32. Białek-Dratwa Agnieszka, Grajek Mateusz, Mencner Łukasz, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Promoting healthy eating habits through awareness campaigns in Poland. Nutr.Obes.Metab.Surg. 2016 : Vol.2, No.1, p.1-7
  33. Grajek Mateusz, Rogalska Anna. Spożycie napojów energetyzujących wśród studentów różnych kierunków. Pol.J.Nutr. 2016, 1(03), s.79-83
  34. Kardas Marek, Toczyńska Katarzyna, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Naturalne przyprawy roślinne, skład chemiczny i właściwości prozdrowotne. Przemysł Spożywczy 2016 : T.70, nr 12, s.36-40

    ROK 2017

  35. Szeja Nicola, Słoma Małgorzata, Nieć Joanna, Pogrzeba Joanna, Bielaszka Agnieszka. Wybrane wyróżniki fizykochemiczne musów jabłkowych. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Żywność i żywienie. Część I. Red.nauk.: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2017 s.90-96
  36. Grochowska-Niedworok Elżbieta, Brukało Katarzyna, Hadasik M., Kardas Marek. Developing well-being indicators and measurement methods as illustrated by projects aimed at preventing obesity in children. Int.J.Biol.Biomol.Agric.Food Biotechnol.Eng. 2017 : Vol.11, No.8, p.548-553
  37. Grochowska-Niedworok Elżbieta, Brukało Katarzyna, Kardas Marek. Consumer choice determinants in context of functional food. Int.J.Biol.Biomol.Agric.Food Biotechnol.Eng. 2017 : Vol.11, No.8, p.554-557
  38. Goncharova Kateryna, Kirko Siarhei, Grujic Danica, Kardas Marek, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Prykhodko Olena, Woliński Jarosław, Ushakova Galyna, Lozinska Liudmyla, Pierzynowski Stefan. Enhanced absorption of long-chain polyunsaturated fatty acids following consumption of functional milk formula, pre-digested with immobilized lipase ex vivo, in an exocrine pancreatic insufficient (EPI) pig model. J.Funct.Foods 2017 : Vol.34, p.422-430
  39. Cholewka-Stafińska Magdalena, Polaniak Renata, Kardas Marek, Grajek Mateusz, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Interakcje wybranych leków przeciwnowotworowych podawanych doustnie z sokiem grejpfrutowym. Pol.Merk.Lek. 2017 : T.42, nr 247, s.30-33
  40. Kardas Marek, Toczyńska Katarzyna, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Zastosowanie wybranych przypraw w dietoterapii. Przemysł Spożywczy 2017 : T.71, nr 4, s.37-41
  41. Kardas Marek, Toczyńska Katarzyna, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Przyprawy roślinne - klasyfikacja i zastosowanie kulinarne. Charakterystyka przypraw. Przemysł Spożywczy 2017 : T.71, nr 2, s.42-45

    ROK 2018

  42. Grochowska-Niedworok Elżbieta, Kardas Marek, Fatyga Edyta, Piórkowska-Stanek Karolina, Muc-Wierzgoń Małgorzata, Kokot Teresa. Study of top ballet school students revealed large deficiencies in their body weight and body fat. Acta Paediatr. 2018, p.1-14
  43. Szczepańska Elżbieta, Bielaszka Agnieszka, Janion Karolina, Słoma Małgorzata, Stanuch Beata, Stefaniak Apolonia, Szeja Nicola, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Creating and using nutrition education program as example of developing proper eating habits among children. Ann.Acad.Med.Siles. 2018 : Vol.72, s.156-163
  44. Pierzynowska Kateryna, Valverde-Piedra Jose, Szymańczyk Sylwia, Prykhod'ko Olena, Pieszka Marek, Kardas Marek, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Grabowski Tomasz, Winiarczyk Mateusz, Pierzynowski Stefan. Pancreatic-like enzymes of microbial origin restore growth and normalize lipid absorption in a pig model with exocrine pancreatic insufficiency. Arch.Med.Sci. 2018 : Vol.14, No.2, p.407-414
  45. Grochowska-Niedworok Elżbieta, Kardas Marek, Fatyga Edyta, Piórkowska-Stanek Karolina, Muc-Wierzgoń Małgorzata, Kokot Teresa. Study of top ballet school students revealed large deficiencies in their body weight and body fat. Acta Paediatr. 2018 : Vol.107, No.6, p.1077-1082
  46. Szczepańska Elżbieta, Bielaszka Agnieszka, Janion Karolina, Słoma Małgorzata, Stanuch Beata, Stefaniak Apolonia, Szeja Nicola, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Creating and using nutrition education program as example of developing proper eating habits among children. Ann.Acad.Med.Siles. 2018 : Vol.72, s.156-163
  47. Pierzynowska Kateryna, Valverde-Piedra Jose, Szymańczyk Sylwia, Prykhod'ko Olena, Pieszka Marek, Kardas Marek, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Grabowski Tomasz, Winiarczyk Mateusz, Pierzynowski Stefan. Pancreatic-like enzymes of microbial origin restore growth and normalize lipid absorption in a pig model with exocrine pancreatic insufficiency. Arch.Med.Sci.2018 : Vol.14, No.2, p.407-414
  48. Bielaszka Agnieszka, Kardas Justyna, Kiciak Agata, Szczepańska Elżbieta, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Romańska Jagoda, Kardas Marek. Preferencje spożycia słodyczy oraz innych przekąsek wśród dzieci w wieku wczesnoszkolnym. Bromat.Chem.Toksykol. 2018 : T.51, nr 4, s.320-324

    ROK 2019

  49. Grochowska-Niedworok Elżbieta, Brukało Katarzyna, Całyniuk Beata, Piekorz J., Kardas Marek. Assessment of menus in a selected social welfare home with regard to nutritional recommendations. Int.J.Med.Health Sci. - Biomed.Bioeng.Pharm.Engin. 2019 : Vol.13, No.1, p.13-17
  50. Staśkiewicz Wiktoria, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Piątek Małgorzata, Polaniak Renata. Nawyki i świadomość żywieniowa wybranej grupy sportowców na temat antyoksydantów. Med.Sport. 2019 : T.35, nr 2, s.107-114
  51. Słowik Jerzy, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Maciejewska-Paszek Izabela, Kardas Marek, Niewiadomska Ewa, Szostak-Trybuś Magda, Pałka-Słowik Maria, Irzyniec Tomasz. Nutritional status assessment in children and adolescents with various levels of physical activity in aspect of obesity. Obes.Facts 2019, p.1-10
  52. Całyniuk Beata, Kiciak Agata.Wykorzystanie dyskusji dydaktycznej w realizacji efektów uczenia się w szkolnictwie wyższym. Przegl. Edukacyjny 2019 : wrzesień-grudzień, nr 3/4 (114/115), s.5-8

    ROK 2020

  53. Skowrońska Magdalena, Kaner Gulsah, Całyniuk Beata, Kardas Marek, Skrzypek Michał, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Factors affecting the intake of fermented milk products among university students: a cross-sectional study from Poland and Turkey. Rev.Esp. Nutr.Hum.Diet. 2020 : Vol.24, No.1, p.1-21

Rozdziały monografii lub książek

          ROK 2013

  1. Sobczyk Karolina, Grajek Mateusz, Mazgaj Kamila. Bezdomność w polskiej rzeczywistości - jakość życia osób bezdomnych. W: Człowiek w zdrowiu i chorobie: promocja zdrowia, leczenie i rehabilitacja. Pod.red.: R. Żarowa Tarnów : Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa, 2012 s.595-601
  2. Szczepańska Elżbieta, Bałys Joanna, Kiciak Agata, Sadowski Tadeusz. Styl życia osób po 60 roku życia. : Część I. Nawyki żywieniowe. W: Interdyscyplinarny model opieki nad osobami starszymi. Red.: E. Grochowska-Niedworok, M. Zołoteńka-Synowiec Nysa : Oficyna Wydawnicza Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie, 2013 s.41-53
  3. Całyniuk Beata, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Muc-Wierzgoń Małgorzata, Szczepańska Elżbieta, Kiciak Agata, Dul Lechosław. Sposób żywienia a wartość wskaźnika BMI osób po 65 roku życia zamieszkałych w Domach Pomocy Społecznej i gospodarstwach indywidualnych. W: Interdyscyplinarny model opieki nad osobami starszymi. Red.: E. Grochowska-Niedworok, M. Zołoteńka-Synowiec Nysa : Oficyna Wydawnicza Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie, 2013 s.186-196
  4. Kiciak Agata, Szczepańska Elżbieta, Bałys Joanna, Bielaszka Agnieszka, Kardas Marek. Styl życia osób po 60 roku życia. : Część II. Aktywność fizyczna oraz stosowanie używek. W: Interdyscyplinarny model opieki nad osobami starszymi. Red.: E. Grochowska-Niedworok, M. Zołoteńka-Synowiec Nysa : Oficyna Wydawnicza Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie, 2013 s.54-67
  5. Kiciak Agata, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Całyniuk Beata, Dul Lechosław, Szczepańska Elżbieta, Bielaszka Agnieszka. Ocena sposobu żywienia młodych osób regionu śląskiego w aspekcie ryzyka występowania chorób dietozależnych. W: Nauka o żywieniu człowieka - osiągnięcia i wyzwania. Pod red.: Dominiki Guzek, Dominiki Głąbskiej Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2013 s.114-121

    ROK 2014

  6. Cybulko Angelika, Grajek Mateusz, Woźniak-Holecka Joanna, Sobczyk Karolina, Holecki Tomasz Aktywna polityka społeczna w świetle wykluczenia społecznego w obszarze ochrony zdrowia. W: Człowiek w zdrowiu i chorobie: promocja zdrowia, leczenie i rehabilitacja. Pod red.: Ryszarda Żarowa Tarnów : Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie, 2014 s.63-71
  7. Kryska Sandra, Rej Anna, Grajek Mateusz, Sobczyk Karolina, Mazgaj-Krzak Kamila. Specyfika radzenia sobie ze stresem szkolnym. W: Człowiek w zdrowiu i chorobie: promocja zdrowia, leczenie i rehabilitacja. Pod red.: Ryszarda Żarowa Tarnów : Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie, 2014 s.113-121
  8. Sopala Barbara, Sobczyk Karolina, Grajek Mateusz, Mazgaj-Krzak Kamila, Kryska Sandra. Ocena stanu wiedzy mieszkańców województwa śląskiego na temat zanieczyszczeń wewnątrz pomieszczeń mieszkalnych. W: Człowiek w zdrowiu i chorobie: promocja zdrowia, leczenie i rehabilitacja Pod red.: Ryszarda Żarowa Tarnów : Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie, 2014 s.223-232
  9. Szeja Nicola, Sobczyk Karolina, Woźniak-Holecka Joanna, Grajek Mateusz, Holecki Tomasz. Współpraca administracji samorządowej z podmiotami sektora non-profit w zakresie profilaktyki i edukacji zdrowotnej ukierunkowanej na przeciwdziałanie uzależnieniom. W: Człowiek w zdrowiu i chorobie: promocja zdrowia, leczenie i rehabilitacja. Pod red.: Ryszarda Żarowa Tarnów : Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie, 2014 s.233-243
  10. Bielaszka Agnieszka, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Kardas Marek, Kiciak Agata, Szczepańska Elżbieta, Szołtysik Paweł. Elementy tradycji kulinarnych Śląska, Podhala i Kaszub w realizowanym modelu żywienia. W: Człowiek w zdrowiu i chorobie: promocja zdrowia, leczenie i rehabilitacja. Pod red.: Ryszarda Żarowa Tarnów : Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie, 2014 s.15-24
  11. Kardas Marek, Grajek Mateusz, Gintowt Aleksandra, Wanat Gabriela. Aktywność fizyczna i sposób odżywiania jako elementy wpływające na samoocenę młodych osób. W: Ekologiczne konteksty warunków życia i ich uwarunkowania. Pod red. Urszuli Kontny i Henryka Jaskóleckiego Mysłowice : Wydawnictwo Górnośląskiej Wyższej Szkoły Pedagogicznej imienia Kardynała Augusta Hlonda, 2014 s.125-133
  12. Grajek Mateusz, Kardas Marek, Sobczyk Karolina, Białek-Dratwa Agnieszka. Znaczenie problemów rodzinnych w etiologii zaburzeń odżywiania. W: Ekologiczne konteksty warunków życia i ich uwarunkowania. Pod red. Urszuli Kontny i Henryka Jaskóleckiego Mysłowice : Wydawnictwo Górnośląskiej Wyższej Szkoły Pedagogicznej imienia Kardynała Augusta Hlonda, 2014 s.135-143
  13. Bielaszka Agnieszka, Kiciak Agata, Kardas Marek, Nycz Monika. Wybrane elementy stylu życia pracowników lokali gastronomicznych zlokalizowanych na terenie Katowic. W: Promocja zdrowia i żywienie w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym. Red.nauk.: Tadeusz Kasperczyk i Dariusz Mucha Kraków : Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia, 2014 s.402-409
  14. Kardas Marek, Bielaszka Agnieszka, Kiciak Agata, Grajek Mateusz, Nowrotek Małgorzata. Źródła wiedzy oraz zachowań żywieniowych młodych kobiet. W: Współczesne wyzwania zdrowia publicznego. Pod red.: Elżbiety Grochowskiej-Niedworok i Jerzego Jochema Katowice : Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, 2014 s.73-84
  15. Bielaszka Agnieszka, Kiciak Agata, Kardas Marek, Grajek Mateusz, Wałach Karolina. Wiedza i świadomość pracowników wybranych zakładów żywienia zbiorowego w zakresie systemów HACCP, GHP, GMP. W: Współczesne wyzwania zdrowia publicznego. Pod red.: Elżbiety Grochowskiej-Niedworok i Jerzego Jochema Katowice : Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, 2014 s.63-72
  16. Nowak Justyna, Kardas Marek. Wpływ nawyków żywieniowych młodzieży gimnazjalnej na występowanie nieprawidłowej masy ciała. W: Współczesne wyzwania zdrowia publicznego. Pod red.: Elżbiety Grochowskiej-Niedworok i Jerzego Jochema Katowice : Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, 2014 s.85-98

    ROK 2015

  17. Kardas Marek, Grajek Mateusz, Szczepańska Elżbieta, Kiciak Agata, Bielaszka Agnieszka, Pander Karolina, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Zachowania żywieniowe osób uprawiających wybrane dyscypliny sportowe. W: Bezpieczeństwo zdrowotne - ujęcie interdyscyplinarne. Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu - szanse i zagrożenia. 2 Red.nauk.: Helena Marek, Andrzej Zduniak Poznań : Wydawnictwo Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa, 2015 s.149-157
  18. Szczepańska Elżbieta, Strzoda Katarzyna, Całyniuk Beata, Polaniak Renata, Bielaszka Agnieszka, Kiciak Agata, Kardas Marek, Niedworok Elżbieta. Spożycie mleka i przetworów mlecznych wśród uczniów szkół podstawowych zamieszkujących województwa śląskie i małopolskie. W: Bezpieczeństwo zdrowotne - ujęcie interdyscyplinarne. Podmioty, środowiska i obszary wyzwań oraz zagrożeń zdrowotnych. 2 Red. nauk.: Ewelina Flatow-Kaleta, Andrzej Zduniak Poznań : Wydawnictwo Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa, 2015 s.151-162
  19. Kardas Marek, Ludwiczak Anita, Grajek Mateusz, Bielaszka Agnieszka, Kiciak Agata, Polaniak Renata, Szczepańska Elżbieta, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Analiza spożycia napojów energetyzujących w populacji studentów uczelni medycznej. W: Bezpieczeństwo zdrowotne - ujęcie interdyscyplinarne. Podmioty, środowiska i obszary wyzwań oraz zagrożeń zdrowotnych. 2 Red. nauk.: Ewelina Flatow-Kaleta, Andrzej Zduniak Poznań : Wydawnictwo Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa, 2015 s.219-226
  20. Polaniak Renata, Grajek Mateusz, Bułdak Rafał J., Wardas Magdalena, Szczepańska Elżbieta, Kardas Marek, Jędrzejowska Katarzyna, Kwiecień Iga, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Wiedza i nawyki żywieniowe. W: Bezpieczeństwo zdrowotne - ujęcie interdyscyplinarne. Podmioty, środowiska i obszary wyzwań oraz zagrożeń zdrowotnych. 2 Red. nauk.: Ewelina Flatow-Kaleta, Andrzej Zduniak Poznań : Wydawnictwo Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa, 2015 s.59-68
  21. Bielaszka Agnieszka, Kardas Marek, Kiciak Agata, Szczepańska Elżbieta, Kołodziej Katarzyna, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Spożycie produktów typu fast food przez młodzież. W: Bezpieczeństwo zdrowotne - ujęcie interdyscyplinarne: bezpieczeństwo żywności i w żywieniu - szanse i zagrożenia. 1 Red.nauk: Natalia Anna Fechner, Ewa Misterska Poznań : Wydawnictwo Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa, 2015 s.211-222
  22. Nieć Joanna, Stefaniak Apolonia, Stanuch Beata, Słoma Małgorzata, Bielaszka Agnieszka. Ocena jakości dżemów pomarańczowych. W: Bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Aspekty mikrobiologiczne, chemiczne i ocena towaroznawcza. Pod red. nauk.: Joanny Stadnik i Izabelli Jackowskiej Kraków : Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2015 s.203-212

    ROK 2016

  23. Stefaniak Apolonia, Słoma Małgorzata, Stanuch Beata, Janion Karolina, Nieć Joanna, Bielaszka Agnieszka. Preferencje konsumenckie i czynniki decydujące o wyborze herbat. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Żywność i żywienie. Red.nauk.: Monika Panfil Poznań : Młodzi Naukowcy, 2016 s.59-64
  24. Stefaniak Apolonia, Nieć Joanna, Janion Karolina, Stanuch Beata, Słoma Małgorzata, Bielaszka Agnieszka. Herbaty czarne i zielone - analiza zawartości kwasu szczawiowego oraz ocena spożycia. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Żywność i żywienie. Red.Nauk.: Monika Panfil Poznań : Młodzi Naukowcy, 2016 s.52-58
  25. Całyniuk Beata, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Kardas Marek. Udział czynników biologiczno-chemicznych w zaburzeniach homeostazy organizmu. W: Fizyczne, chemiczne i biologiczne aspekty nauki. Red.: Jakub Pizoń, Mirosław Szala Lublin : Wydawnictwo Naukowe Tygiel Sp. z o. o., 2016 s.183-194
  26. Jorg Daria, Zborowska Katarzyna, Sarnik Aleksandra, Grajek Mateusz. Ocena pracowników jako element zarządzania zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie. W: Wybrane zagadnienia teorii i praktyki zarządzania w ochronie zdrowia. Red. nauk.: Ryszard Plinta Katowice : Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, 2016 s.82-98
  27. Ciukszo Agnieszka, Zborowska Katarzyna, Jorg Daria, Grajek Mateusz. Społeczna strona przedsiębiorczości w ochronie zdrowia, czyli jak powstało stowarzyszenie ISPO Polska. W: Wybrane zagadnienia teorii i praktyki zarządzania w ochronie zdrowia. Red. nauk.: Ryszard Plinta Katowice : Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, 2016 s.152-161
  28. Grajek Mateusz, Sobczyk Karolina, Wróblewski Michał, Zborowska Katarzyna, Jorg Daria. Rola kompetencji zdrowotnych w polityce zdrowotnej i organizacji promocji zdrowia. W: Zarządzanie w ochronie zdrowia. Część 1. Red.nauk.: Ryszard Plinta Katowice : Wydawnictwo Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach, 2016 s.263-272
  29. Wróblewski Michał, Sobczyk Karolina, Grajek Mateusz, Zborowska Katarzyna, Jorg Daria. Opłaty bezpośrednie za świadczenia medyczne a dostęp do leczenia w krajach rozwiniętych. W: Zarządzanie w ochronie zdrowia. Część 1. Red.nauk.: Ryszard Plinta Katowice : Wydawnictwo Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach, 2016 s.61-72
  30. Sobczyk Karolina, Wróblewski Michał, Grajek Mateusz, Zborowska Katarzyna, Jorg Daria. Prawne aspekty regulacji w obszarze dostępu do świadczeń gwarantowanych na publicznym rynku usług zdrowotnych. W: Zarządzanie w ochronie zdrowia. Część 1. Red.nauk.: Ryszard Plinta Katowice : Wydawnictwo Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach, 2016 s.73-87
  31. Jesionek Sylwia, Zborowska Katarzyna, Jorg Daria, Grajek Mateusz, Sobczyk Karolina, Wróblewski Michał. Zarządzanie jakością w ochronie zdrowia. W: Zarządzanie w ochronie zdrowia. Część 1. Red.nauk.: Ryszard Plinta Katowice : Wydawnictwo Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach, 2016 s.7-20

    ROK 2017

  32. Stefaniak Apolonia, Janion Karolina, Stanuch Beata, Bielaszka Agnieszka. Prozdrowotne działanie likopenu. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Choroby. Red.nauk.: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2017 s.126-132
  33. Stefaniak Apolonia, Janion Karolina, Stanuch Beata, Bielaszka Agnieszka. Likopen - budowa, źródła, metabolizm. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Choroby. Red.nauk.: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2017 s.119-125
  34. Szeja Nicola, Słoma Małgorzata, Nieć Joanna, Pogrzeba Joanna, Bielaszka Agnieszka. Analiza sensoryczna ciastek kruchych przygotowanych z różnych rodzajów mąk. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Żywność i żywienie. Część I. Red.nauk.: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2017 s.97-103
  35. Szeja Nicola, Słoma Małgorzata, Nieć Joanna, Pogrzeba Joanna, Bielaszka Agnieszka. Wybrane wyróżniki fizykochemiczne musów jabłkowych. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Żywność i żywienie. Część I. Red.nauk.: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2017 s.90-96
  36. Słoma Małgorzata, Nieć Joanna, Bielaszka Agnieszka. Porównanie zawartości witaminy C pomiędzy sokami i nektarami dostępnymi w sprzedaży detalicznej w różnych opakowaniach. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Żywność i żywienie. Część II. Red.nauk.: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2017 s.82-88
  37. Słoma Małgorzata, Nieć Joanna, Bielaszka Agnieszka. Oznaczenie zawartości witaminy C w sokach i nektarach o smaku pomarańczowym oraz jabłkowym. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Żywność i żywienie. Część II. Red.nauk.: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2017 s.75-81

    ROK 2018

  38. Grajek Mateusz, Kardas Justyna, Kryska Sandra, Wanat Gabriela, Jaruga Sylwia. Zaburzenia odżywiania wśród osób uprawiających wybrane dyscypliny sportowe. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Nauki przyrodnicze. Część 1 - Żywienie i żywność. Redakcja naukowa: Marcin Baran, Jędrzej Nyćkowiak Poznań : Młodzi Naukowcy, 2018 s.40-46
  39. Grajek Mateusz, Kardas Justyna, Wanat Gabriela. Citius, altius, fortius - suplementy w żywieniu sportowców. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Nauki przyrodnicze. Część 1 - Żywienie i żywność. Redakcja naukowa: Marcin Baran, Jędrzej Nyćkowiak Poznań : Młodzi Naukowcy, 2018 s.47-51
  40. Jaruga Sylwia, Malinowska Agnieszka, Wanat Gabriela, Grajek Mateusz. Wpływ programowania metabolicznego na wybrane aspekty zdrowotne noworodków. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Nauki przyrodnicze. Część 1 - Żywienie i żywność. Redakcja naukowa: Marcin Baran, Jędrzej Nyćkowiak Poznań : Młodzi Naukowcy, 2018 s.52-56
  41. Jaruga Sylwia, Wanat Gabriela, Grajek Mateusz, Malinowska Agnieszka. Wpływ wybranych substancji strukturotwórczych na ocenę organoleptyczną galaretek i kisieli. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Nauki przyrodnicze. Część 1 - Żywienie i żywność. Redakcja naukowa: Marcin Baran, Jędrzej Nyćkowiak Poznań : Młodzi Naukowcy, 2018 s.57-62
  42. Wanat Gabriela, Jaruga Sylwia, Grajek Mateusz, Malinowska Agnieszka. Smak słodki - przykładowe kierunki badań. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Nauki przyrodnicze. Część 1 - Żywienie i żywność. Redakcja naukowa: Marcin Baran, Jędrzej Nyćkowiak Poznań : Młodzi Naukowcy, 2018 s.152-156
  43. Grajek Mateusz, Kardas Justyna, Kryska Sandra, Jaruga Sylwia. Rola rodziny i szkoły w kształtowaniu postaw prozdrowotnych. W: Badanie i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce. Nauki medyczne i nauki o zdrowiu. Część 7. Redakcja naukowa: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny. Poznań : Młodzi Naukowcy, 2018 s.65-71
  44. Grajek Mateusz, Kardas Justyna, Kryska Sandra, Jaruga Sylwia. Znaczenie edukacji zdrowotnej i aktywności fizycznej. W: Badanie i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce. Nauki medyczne i nauki o zdrowiu. Część 7. Redakcja naukowa: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny. Poznań : Młodzi Naukowcy, 2018 s.58-64
  45. Kardas Justyna, Grajek Mateusz, Gold Dominika. Rola oświadczeń zdrowotnych w aspekcie żywienia człowieka. W: Rola i wyzwania nauk medycznych. Redakcja: Monika Maciąg Kamil Maciąg. Lublin : Wydawnictwo Naukowe TYGIEL, 2018 s.88-99
  46. Waldera Katarzyna, Tudrej Marzena, Wiencek Agnieszka, Nieć Joanna, Bielaszka Agnieszka. Witaminy A, C, E - kod zdrowia, urody i młodości? W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Żywność i zdrowie. Redakcja naukowa: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny. Poznań : Młodzi Naukowcy, 2018 s.106-113
  47. Gajdzik Weronika, Piękoś Iwona, Nieć Joanna, Bielaszka Agnieszka.Oznaczanie zawartości witaminy C i sacharozy w sokach jabłkowych dostępnych na rynku polskim. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Żywność i zdrowie. Redakcja naukowa: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny. Poznań : Młodzi Naukowcy, 2018 s.43-49
  48. Gajdzik Weronika, Piękoś Iwona, Nieć Joanna, Bielaszka Agnieszka.Wiedza studentów dietetyki na temat dodatków do żywności. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Żywność i zdrowie. Redakcja naukowa: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny. Poznań : Młodzi Naukowcy, 2018 s.50-57
  49. Waldera Katarzyna, Nowicka Aleksandra, Tudrej Marzena, Wiencek Agnieszka, Nieć Joanna, Bielaszka Agnieszka. Zawartość witaminy C i sacharozy w wybranych sokach i musach owocowo-warzywnych dla dzieci. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Żywność i zdrowie. Redakcja naukowa: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny. Poznań : Młodzi Naukowcy, 2018 s.104-109
  50. Kardas Marek, Grajek Mateusz, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Jakość i bezpieczeństwo żywności. Katowice : Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, 2018: 74s. ISBN: 978-83-7509-365-0

    ROK 2019

  51. Kiciak Agata, Kardas Marek, Bielaszka Agnieszka, Bronis P., Grochowska-Niedworok Elżbieta, Nieć Joanna. Consumer preferences and mineral content in selected spring and mineral waters available on the Polish market. W: Proceedings of 72nd Research World International Conference, Kyoto [Japan] 27-28.08.2019

Doniesienia zjazdowe i konferencyjne

          ROK 2012

  1. Grajek Mateusz, Sobczyk Karolina, Mazgaj Kamila. Analiza zawartości ołowiu, kadmu i niklu w preparatach mlecznych przeznaczonych dla niemowląt. W: 7th International Scientific Conference of Medical Students and Young Doctors, Katowice-Ligota 17-18.05.2012, abstract book s.442 
  2. Mazgaj Kamila, Grajek Mateusz, Sobczyk Karolina. Bezdomność jako przykład wykluczenia społecznego -analiza zjawiska wśród osób przebywających w wybranych ośrodkach dla bezdomnych w Wielkopolsce i na Górnym Śląsku. W: 7th International Scientific Conference of Medical Students and Young Doctors, Katowice-Ligota 17-18.05.2012, abstract book s.479 
  3. Sobczyk Karolina, Grajek Mateusz, Mazgaj Kamila. Wpływ wydarzeń i emocji doświadczonych podczas misji w Afganistanie na rozwój symptomów stresu pourazowego u żołnierzy Wojska Polskiego. W: 7th International Scientific Conference of Medical Students and Young Doctors, Katowice-Ligota 17-18.05.2012, abstract book s.445 
  4. Puzoń Anna, Grajek Mateusz, Paruzel Marcelina. Otyłość olbrzymia problem zdrowia publicznego. Analiza stosowanych kuracji odchudzających u osób z otyłością olbrzymią. W: 43 Ogólnopolska Sesja Naukowa Studenckiego Towarzystwa Naukowego Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie, Szczecin 8-10.03.2012, streszczenia s.[1nlb.] 

    ROK 2013

  5. Całyniuk Beata, Kiciak Agata, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Zachowania zdrowotne i żywieniowe uczniów szkół o profilu sportowym z uwzględnieniem płci oraz wskaźnika BMI badanych. W: 2 Krajowa Konferencja Naukowa: "Żywienie - aktywność fizyczna - promocja zdrowia w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym", Biała Podlaska 13-14.09.2013, streszczenie artykułów konferencyjnych s.13-14 
  6. Kardas Marek, Nowak Justyna, Kiciak Agata, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Promocja zdrowia w aspekcie asortymentu produktów oferowanych przez sklepiki szkolne. W: 2 Krajowa Konferencja Naukowa: "Żywienie - aktywność fizyczna - promocja zdrowia w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym", Biała Podlaska 13-14.09.2013, streszczenie artykułów konferencyjnych s.12 
  7. Kiciak Agata, Całyniuk Beata, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Kardas Marek, Dul Lechosław. Postawy żywieniowe młodych osób jako element kształtujący zachowania prozdrowotne. W: 2 Krajowa Konferencja Naukowa: "Żywienie - aktywność fizyczna - promocja zdrowia w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym", Biała Podlaska 13-14.09.2013, streszczenie artykułów konferencyjnych s.13 
  8. Antas Anna, Mazgaj Kamila, Sobczyk Karolina, Grajek Mateusz. Problemy życia codziennego osób głuchoniemych na podstawie badań własnych. W: 8th International Scientific Conference of Medical Students and Young Doctors, Katowice [Poland] 16-17.05.2013, abstracts s.440 
  9. Król Karolina, Grajek Mateusz, Sobczyk Karolina, Rej Anna, Kryska Sandra. Motywacja zawodowa słuchaczy policealnych szkół medycznych. W: 8th International Scientific Conference of Medical Students and Young Doctors, Katowice [Poland] 16-17.05.2013, abstracts s.439 
  10. Działach Eliza, Sobczyk Karolina, Grajek Mateusz, Kryska Sandra, Rej Anna. Problemy w zarządzaniu zasobami ludzkimi na poziomie średniego personelu medycznego w stacjonarnym zakładzie opieki zdrowotnej. W: 8th International Scientific Conference of Medical Students and Young Doctors, Katowice [Poland] 16-17.05.2013, abstracts s.438 
  11. Działach Eliza, Kryska Sandra, Rej Anna, Sobczyk Karolina, Grajek Mateusz. Wiedza lekarzy oraz studentów ostatnich lat medycyny na temat prawa pacjenta do poufności informacji. W: 8th International Scientific Conference of Medical Students and Young Doctors, Katowice [Poland] 16-17.05.2013, abstracts s.437
  12. Ebisz Marcin, Sobczyk Karolina, Grajek Mateusz, Mazgaj-Krzak Kamila. Ocena narażenia niemowląt na metale ciężkie zawarte w kaszkach mleczno-ryżowych. W: 8th International Scientific Conference of Medical Students and Young Doctors, Katowice [Poland] 16-17.05.2013, abstracts s.448 
  13. Król Karolina, Sobczyk Karolina, Grajek Mateusz. Międzynarodowe porównanie postaw etycznych i opinii prawnych studentów pielęgniarstwa wobec eutanazji i aborcji. W: 8th International Scientific Conference of Medical Students and Young Doctors, Katowice [Poland] 16-17.05.2013, abstracts s.345 
  14. Działach Eliza, Rej Anna, Kryska Sandra, Grajek Mateusz, Sobczyk Karolina. Roszczenia typu wrongful birth/wrongfuil life w opinii lekarzy ginekologów. W: 8th International Scientific Conference of Medical Students and Young Doctors, Katowice [Poland] 16-17.05.2013, abstracts s.436 
  15. Król Karolina, Sobczyk Karolina, Grajek Mateusz. Ryzyko stresu zawodowego związanego z pracą na uczelni medycznej. W: 8th International Scientific Conference of Medical Students and Young Doctors, Katowice [Poland] 16-17.05.2013, abstracts s.434 
  16. Osowski Marcin, Bartold Maria, Chromik Jagoda, Grajek Mateusz. Spożycie napojów pobudzających w okresie sesji egzaminacyjnej. W: 8th International Scientific Conference of Medical Students and Young Doctors, Katowice [Poland] 16-17.05.2013, abstracts s.132 
  17. Bielaszka Agnieszka, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Kiciak Agata, Szczepańska Elżbieta, Kardas Marek, Całyniuk Beata, Zima-Dańczyk Aleksandra. Preferencje żywieniowe dzieci w wieku 7-10 lat. W: Konferencja Naukowa - "Interdyscyplinarny wymiar zdrowia publicznego", Wydział Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach [Bytom] 20-21.11.2013, lista streszczeń s.12 
  18. Bielaszka Agnieszka, Kiciak Agata, Kardas Marek, Grajek Mateusz, Wałach Karolina. Wiedza i świadomość pracowników wybranych zakładów żywienia zbiorowego w zakresie systemu HACCP, GHP, GMP. W: Konferencja Naukowa - "Interdyscyplinarny wymiar zdrowia publicznego", Wydział Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach [Bytom] 20-21.11.2013, lista streszczeń s.15 
  19. Rogalska Anna, Grajek Mateusz. Wpływ temperamentu na styl życia. W: Konferencja Naukowa - "Interdyscyplinarny wymiar zdrowia publicznego", Wydział Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach [Bytom] 20-21.11.2013, lista streszczeń s.6 
  20. Kiciak Agata, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Całyniuk Beata, Dul Lechosław, Szczepańska Elżbieta, Bielaszka Agnieszka. Ocena sposobu żywienia młodych osób regionu śląskiego w aspekcie ryzyka występowania chorób dietozależnych. W: Międzynarodowa Konferencja Jubileuszowa: "Nauka o żywieniu człowieka - osiągnięcia i wyzwania", Warszawa 28-29.06.2013, streszczenia 
    s.28 : [16] 
  21. Grajek Mateusz. Domowe metody leczenia przeziębienia w opinii śląskich i świętokrzyskich respondentów. W: Ogólnopolska Konferencja Naukowo-Szkoleniowa Doktorantów Uczelni Medycznych, [Warszawa 26.05.2013] książka abstraktów s.5 
  22. Grajek Mateusz, Stafińska Magdalena. Stosowanie przeciwbólowych leków OTC przez pracowników dużych firm. W: Ogólnopolska Konferencja Naukowo-Szkoleniowa Doktorantów Uczelni Medycznych, [Warszawa 26.05.2013] książka abstraktów s.6 
  23. Sobczyk Karolina, Grajek Mateusz. Przyczyny i następstwa stosowania smoczka u niemowląt i małych dzieci. W: Ogólnopolska Konferencja Naukowo-Szkoleniowa Doktorantów Uczelni Medycznych, [Warszawa 26.05.2013] książka abstraktów s.9 
  24. Grajek Mateusz, Rogalska Anna. Szacowane ryzyko nadużywania napojów energetyzujących w wybranych grupach studentów. W: Współczesne problemy i zalecenia żywieniowe dotyczące dzieci, dorosłych i osób starszych. Konferencja Naukowa. Leszno 15.11.2013, streszczenia s.24
  25. Nowak Justyna, Kardas Marek. Analiza zwyczajów żywieniowych młodzieży szkolnej w kontekście zaleceń dotyczących racjonalnego żywienia. W: Współczesne problemy i zalecenia żywieniowe dotyczące dzieci, dorosłych i osób starszych. Konferencja Naukowa. Leszno 15.11.2013, streszczenia s.30

    ROK 2014

  26. Gętek Monika, Czech Natalia, Fizia Katarzyna, Młodawska Ewa, Kukiełczak Anna, Białek-Dratwa Agnieszka, Grajek Mateusz. Ocena jakości życia chorych hemodializowanych z nadwagą i otyłością. Endokrynol.Otył.Zab.Przem.Mat. 2014 : T.9, nr 3, s.109, [PLII: 3]
  27. Polaniak Renata M., Latocha Małgorzata T., Bułdak Rafał J., Romuk Ewa, Grajek Mateusz, Szkilnik Ryszard, Birkner Ewa. Evaluation of lactase dehydrogenase activity as a marker of carbohydrate metabolism in melanoma cells line Me45 under the influence of cisplatin. W: 9th Multidisciplinary Conference on Drug Research - MKNOL 2014, Szydłów 12-14.05.2014, book of abstracts 
    s.58 : [88] 
  28. Polaniak Renata M., Bułdak Rafał J., Latocha Małgorzata T., Romuk Ewa, Grajek Mateusz, Szkilnik Ryszard, Birkner Ewa. Effect of doxorubicin on selected oxidative stress markers in adenocarcinoma cell line A549. W: 9th Multidisciplinary Conference on Drug Research - MKNOL 2014, Szydłów 12-14.05.2014, book of abstracts s.57 : [87] 
  29. Cybulko Anglika, Grajek Mateusz, Woźniak-Holecka Joanna, Sobczyk Karolina, Holecki Tomasz. Aktywna polityka społeczna w świetle wykluczenia społecznego w obszarze ochrony zdrowia. W: Człowiek w zdrowiu i chorobie: promocja zdrowia, leczenie i rehabilitacja. [4 Konferencja Naukowa, Tarnów 19-20.09.2014]. Streszczenia Materiałów Konferencyjnych. s.21 
  30. Sopala Barbara, Sobczyk Karolina, Grajek Mateusz, Mazgaj-Krzak Kamila, Kryska Sandra. Ocena stanu wiedzy mieszkańców województwa śląskiego na temat zanieczyszczeń wewnątrz pomieszczeń mieszkalnych. W: Człowiek w zdrowiu i chorobie: promocja zdrowia, leczenie i rehabilitacja. [4 Konferencja Naukowa, Tarnów 19-20.09.2014]. Streszczenia Materiałów Konferencyjnych. s.107
  31. Kryska Sandra, Rej Anna, Grajek Mateusz, Sobczyk Karolina, Mazgaj-Krzak Kamila. Specyfika radzenia sobie ze stresem szkolnym. W: Człowiek w zdrowiu i chorobie: promocja zdrowia, leczenie i rehabilitacja. [4 Konferencja Naukowa, Tarnów 19-20.09.2014]. Streszczenia Materiałów Konferencyjnych. s.60 
  32. Bielaszka Agnieszka, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Kardas Marek, Kiciak Agata, Szczepańska Elżbieta, Szołtysik Paweł. Elementy tradycji kulinarnych Śląska, Podhala i Kaszub w realizowanym modelu żywienia. W: Człowiek w zdrowiu i chorobie: promocja zdrowia, leczenie i rehabilitacja. [4 Konferencja Naukowa, Tarnów 19-20.09.2014]. Streszczenia Materiałów Konferencyjnych. s.7 
  33. Szeja Nicola, Sobczyk Karolina, Woźniak-Holecka Joanna, Grajek Mateusz, Holecki Tomasz. Współpraca administracji samorządowej z podmiotami sektora non-profit w zakresie profilaktyki i edukacji zdrowotnej ukierunkowanej na przeciwdziałanie uzależnionym. W: Człowiek w zdrowiu i chorobie: promocja zdrowia, leczenie i rehabilitacja. [4 Konferencja Naukowa, Tarnów 19-20.09.2014]. Streszczenia Materiałów Konferencyjnych. s.111 
  34. Sarapata Iwona, Rydelek Jagoda, Grajek Mateusz, Szeja Nicola, Lasok Klaudia. Stan wiedzy młodzieży licealnej na temat wartości energetycznej produktów spożywczych w zależności od profilu klasy licealistów. W: Dietetyka i zdrowie publiczne w wymiarze interdyscyplinarnym. 1 Ogólnopolska Konferencja Naukowa, Zabrze-Rokitnica 27.03.2015, książka streszczeń [Katowice] : Nicola Szeja, 2014 s.31 
  35. Kryska Sandra, Grajek Mateusz, Sobczyk Karolina. Czynniki rodzinne wpływające na kształtowanie nawyków żywieniowych dzieci. W: Konferencja Naukowa - "Zdrowie a styl życia w rodzinie", Poznań 27.06.2014, program i streszczenia Poznań : Polskie Towarzystwo Nauk o Zdrowiu, 2014 s.44
  36. Król Karolina, Grajek Mateusz, Sobczyk Karolina, Woźniak-Holecka Joanna. Ocena ryzyka stresu zawodowego wśród pracowników wybranego urzędu administracji publicznej. W: Ogólnopolska Konferencja Studentów i Doktorantów - Kierunki Przyrodnicze i Medyczne, Lublin 22-23.11.2014, streszczenia s.78 
  37. Grajek Mateusz, Stężała Natalia, Sobczyk Karolina, Król A.. Metody leczenia infekcji górnych dróg oddechowych wybierane przez pacjentów. W: Ogólnopolska Konferencja Studentów i Doktorantów - Kierunki Przyrodnicze i Medyczne, Lublin 22-23.11.2014, streszczenia s.65 
  38. Bielaszka Agnieszka, Kiciak Agata, Kardas Marek, Nycz Monika. Wybrane elementy stylu życia pracowników lokali gastronomicznych zlokalizowanych na terenie Katowic. W: Promocja zdrowia i żywienie w zapobieganiu chorobam cywilizacyjnym. Kraków 25.04.2014, streszczenia Konferencja Naukowej s.28-29 

    ROK 2015

  39. Bielaszka Agnieszka, Kiciak Agata, Kardas Marek, Skowron Edyta. Spożycie napojów przez młodzież gimnazjalną i licealną. W: 3 Krajowa Konferencja Naukowa: "Żywienie - aktywność fizyczna - promocja zdrowia w zapobieganiu corobom cywilizacyjnym", [Biała Podlaska 25-26.09.2015], streszczenia artykułów konferencyjnych s.6 
  40. Kiciak Agata, Bielaszka Agnieszka, Kardas Marek, Całyniuk Beata, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Dul Lechosław. Ocena spożycia wybranych składników mineralnych przez młodzież w wieku 16-18 lat. W: 3 Krajowa Konferencja Naukowa: "Żywienie - aktywność fizyczna - promocja zdrowia w zapobieganiu corobom cywilizacyjnym", [Biała Podlaska 25-26.09.2015], streszczenia artykułów konferencyjnych s.12 
  41. Całyniuk Beata, Kiciak Agata, Fibich Katarzyna, Szczepańska E[lżbieta], Białek-Dratwa A[gnieszka], Grochowska-Niedworok Elżbieta. Zawartość wybranych witamin i składników mineralnych w diecie chłopców trenujących piłkę nożną. W: 3 Krajowa Konferencja Naukowa: "Żywienie - aktywność fizyczna - promocja zdrowia w zapobieganiu corobom cywilizacyjnym", [Biała Podlaska 25-26.09.2015], streszczenia artykułów konferencyjnych s.6-7
  42. Goncharova Kateryna, Valverde-Piedra Jose, Szymańczyk Sylwia, Prykhodko Olena, Pieszka Marek, Kardas Marek, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Łozinska Liuda, Winiarczyk Mateusz, Pierzynowski Stefan. Effects of pancreatic - like enzymes of microbial origin (PLEM), on growth and lipid absorption in pig model of exocrine pancreatic insufficiency (EPI). W: 3rd International Scientific Conference - "Current Problems of Biochemistry and Cell Biology", Dniepropetrovsk [Ukraine] 24-25.09.2015, abstracts p.99-100 
  43. Nieć Joanna, Stefaniak Apolonia, Stanuch Beata, Słoma Małgorzata, Bielaszka Agnieszka. Ocena jakości dżemów pomarańczowych. W: 42 Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk: Żywność - Zdrowie - Przyszłość, Lublin 25-26.06.2015, Materiały Konferencji Naukowej Kraków : Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2015 s.43 
  44. Goncharova Kateryna, Grujic Danica, Kirko Siarhoj, Prykhodko Olena, Fedkiv Olexandr, Westrom Bjorn, Kardas Marek, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Pierzynowski Stefan. Pre-digestion of fat from milk formula with immobilized microbial lipase enhances PUFA absorption in a model of exorine pancreatic insufficient (EPI) young pigs. W: 48th Annual Meeting of The European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition - ESPGHAN 2015, Amsterdam [Netherlands] 6-9.05.2015, abstracts p.150 : [PA-N-0021] 
  45. Pudło Hanna, Wanat Gabriela, Respondek Malwina, Grajek Mateusz, Szefczyk-Polowczyk Lucyna. Sytuacja i popularność wegetarianizmu w Polsce. Congressus Dietetica  2015, nr 4, s.89 
  46. Szeja Nicola, Rydelek Jagoda, Lasok Klaudia, Grajek Mateusz, Sarapataata Iwona. Stan wiedzy młodzieży licealnej na temat wartości energetycznej wybranych grup produktów spożywczych. Congressus Dietetica 2015, nr 4, s.86 
  47. Jaruga Sylwia, Grajek Mateusz, Król Karolina, Osowski Marcin, Rydelek Jagoda, Wanat Gabriela. Poziom wiedzy uczennic gimnazjów na temat anoreksji psychicznej. Congressus Dietetica 2015,
    nr 4, s.75 
  48. Kardas Marek, Bielaszka Agnieszka, Kiciak Agata, Grajek Mateusz, Bierońska Bożena. Analiza nawyków żywieniowych kobiet po 45 roku życia. W: Kongres Medycyny i Zdrowia Wsi, Dni Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego, Lublin 24-26.05.2015, streszczenia s.66 
  49. Grochowska-Niedworok Elżbieta, Brukało Katarzyna, Kardas Marek, Całyniuk Beata. Contribution of environmental risk factors including lifestyle to inequalities noncommunicable (chronic) diseases such as diabetes. W: Proceedings 3rd International Conference on Sustainable Development, Rome [Italy] 5-6.06.2015, book of abstracts p.56 

    ROK 2016

  50. Bielaszka Agnieszka, Kardas Marek, Kiciak Agata, Szczepańska Elżbieta, Grajek Mateusz, Jastrzębska A., Kardas Justyna, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Wykorzystanie stewii jako zamiennika cukru przez osoby dorosłe. W: 25 Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Jakość zdrowotna żywności i żywienia", Józefów k/Otwocka 12-13.09.2016, streszczenia s.126 : [PE7]
  51. Grochowska-Niedworok Elżbieta, Całyniuk Beata, Kardas Marek. Udział czynników biologiczno-chemicznych w zaburzeniach homeostazy organizmu. W: 8 Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL 2016 - "Interdyscyplinarność kluczem do rozwoju", Lublin 12-13.03.2016, książka abstraktów Red.: K. Maciąg, M. Olszówka, K. Bałękowski Lublin : Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL, 2016 s.228 
  52. Stefaniak Apolonia, Janion Karolina, Stanuch Beata, Bielaszka Agnieszka. Pomidory jako żywność funkcjonalna. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2016. Materiały konferencyjne - jesień. Część druga. Oleśnica 23-24.11.2016 Red.nauk.: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2016 s.96 : [87] 
  53. Stefaniak Apolonia, Słoma Małgorzata, Stanuch Beata, Janion Karolina, Nieć Joanna, Bielaszka Agnieszka. Analiza zawartości kwasu szczawiowego w herbatach czarnych i zielonych. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2016. Materiały konferencyjne - wiosna. Część druga. Wrocław 13.04.2016. s.108 : [99] 
  54. Grujic Danica, Brettman Lee, Langman Craig, Fedkiv Olexandr, Goncharova Kateryna, Kardas Marek, Pierzinowski Stefan. ALLN-177 reduces hyperoxaluria in a porcine model of secondary hyperoxaluria (2 HO) induced by a human-like oxalate rich diet. J.Urol. 2016 : Vol.195, No.4 Suppl., p.e721, [PD31-11]

    ROK 2017

  55. Kardas Marek, Fatyga Edyta, Bielaszka Agnieszka, Kardas Justyna, Szczepańska Elżbieta, Migo A., Muc-Wierzgoń Małgorzata, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Specification and assessment of the consumption of honeys available on the Polish market. W: 12th Pangborn Sensory Science Symposium, Rhode Island United States 20-24.08.2017, abstracts. 
    p.58 : [P2.1.42] 
  56. Grajek Mateusz, Kardas Justyna, Wanat Gabriela, Jaruga Sylwia. Zaburzenia odżywiania wśród osób uprawiających wybrane dyscypliny sportowe. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2017. Materiały konferencyjne - jesień. Część czwarta. Lublin Redakcja naukowa: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2017 s.37 : [28] 
  57. Szeja Nicola, Słoma Małgorzata, Nieć Joanna, Pogrzeba Joanna, Bielaszka Agnieszka. Oznaczenie wybranych parametrów fizykochemicznych w musach jabłkowych. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2017. Materiały konferencyjne - wiosna. Część trzecia. Wrocław 10.05.2017, streszczenia. Redakcja naukowa: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2017 s.134 : [125]
  58. Słoma Małgorzata, Bielaszka Agnieszka, Nieć Joanna. Średnia zawartość witaminy C w sokach i nektarach o smaku pomarańczowym i jabłkowym. W: Wrocław 10.05.2017, streszczenia. Redakcja naukowa: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2017 s.126 : [117]

    ROK 2018

  59. Kiciak Agata, Bielaszka Agnieszka, Kardas Marek, Czaderna Ewa, Grajek Mateusz, Całyniuk Beata, Szczepańska Elżbieta, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Kardas Justyna. Ocena jakości batonów węglowodanowych dedykowanych osobom o zwiększonej aktywności fizycznej. W: 1 Poznański Naukowy Kongres Dietetyki: "Żywienie - Trening - Wspomaganie", Poznań 27-28.04.2018 s.53
  60. Jaruga Sylwia, Wanat Gabriela, Grajek Mateusz. Edukacja żywieniowa w zakładach lecznictwa uzdrowiskowego. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2017. Materiały konferencyjne - jesień. Część trzecia. Wrocław 22.11.2017, streszczenia. Redakcja naukowa: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2018 s.23 : [15] 
  61. Wanat Gabriela, Grajek Mateusz, Jaruga Sylwia. Porównanie wpływu produktów mięsnych i roślinnych na równowagę kwasowo-zasadową. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2017. Materiały konferencyjne - jesień. Część trzecia. Wrocław 22.11.2017, streszczenia. Redakcja naukowa: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2018 s.82 : [74]
  62. Bielaszka Agnieszka, Kiciak Agata, Grajek Mateusz, Kardas Marek, Kowalska Karolina, Kardas Justyna, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Suplementacja preparatami białkowymi wśród osób trenujących na siłowni. W: 1 Poznański Naukowy Kongres Dietetyki: "Żywienie - Trening - Wspomaganie", Poznań 27-28.04.2018, streszczenia: s.46
  63. Kardas Justyna, Bielaszka Agnieszka, Kiciak Agata, Szczepańska Elżbieta, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Romańska Jagoda, Kardas Marek. Preferencje spożycia słodyczy oraz innych przekąsek wśród dzieci w wieku wczesnoszkolnym.W: 26 Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne - "Żywność i żywienie człowieka - kierunki rozwoju", Białystok 13-15.09.2018, streszczenia s.65 : [P/A.1.]
  64. Kardas Marek, Żukowska P., Wyleżoł Mariusz, Palazzo A.B., Kardas Justyna, Grochowska-Niedworok Elżbieta. Taste perception of a sweet product depending on the sweetener used. W: 8th European Conference on Sensory and Consumer Research, Verona [Italy] 2-5.09.2018, abstracts [P2.42]
  65. Gajdzik Weronika, Piękoś Iwona, Nieć Joanna, Bielaszka Agnieszka. Oznaczanie zawartości witaminy C i sacharozy w jabłkach i sokach jabłkowych dostępnych na rynku polskim. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2018. Materiały konferencyjne - wiosna. Część trzecia - Wrocław 9.05.2018, streszczenia s. 32: [22]
  66. Grochowska-Niedworok Elżbieta, Brukało Katarzyna, Całyniuk Beata, Piekorz J., Kardas Marek. Assessment of menus in a selected social welfare home with regard to nutritional recommendations. Int.J.Med.Health - Biomed.Bioeng.Pharm.Engin. 20th International Conference on Geriatrics and Gerontology - ICGG 2018, Barcelona [Spain] 20-21.08.2018

    ROK 2019

  67. Białek-Dratwa Agnieszka, Świderska Magdalena, Staśkiewicz Wiktoria, Grajek Mateusz, Sobczyk Karolina, Działach Eliza. Spożycie suplementów białkowych w grupie osób czynnie uprawiających sporty siłowe. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2019. Materiały konferencyjne - jesień. Część druga - Wrocław 20.11.2019, streszczenia Redakcja naukowa: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2019 s.7 : [1]
  68. Piątek Małgorzata, Polaniak Renata, Staśkiewicz Wiktoria. Przebieg unerwienia szpiku kostnego i jego związek z lokalizacją komórek hemopoetycznych. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2019. Materiały konferencyjne - jesień. Część trzecia - Lublin 22.11.2019, streszczenia. Redakcja naukowa: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2019 s.60
  69. Staśkiewicz Wiktoria, Białek-Dratwa Agnieszka, Piątek Małgorzata. Wiedza żywieniowa zawodowych piłkarzy nożnych oraz piłkarzy ręcznych na temat antyoksydantów i suplementów diety. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2019. Materiały konferencyjne - jesień. Część trzecia - Lublin 22.11.2019, streszczenia. Redakcja naukowa: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2019 s.74
  70. Białek-Dratwa Agnieszka, Gut Anna, Staśkiewicz Wiktoria, Nieć Joanna, Jaruga Sylwia, Wanat Gabriela. Porównanie jogurtów truskawkowych z wykorzystaniem optymalizacji wielokryterialnej. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2019. Materiały konferencyjne - jesień. Część trzecia - Lublin 22.11.2019, streszczenia Redakcja naukowa: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny Poznań : Młodzi Naukowcy, 2019 s.11
  71. Larysz K., Grochowska-Niedworok Elżbieta, Kardas Marek, Brukało Katarzyna, Całyniuk Beata, Polaniak Renata. Nutritional status of middle school students and their selected eating behaviours. W: ICPH 2019: International Conference on Public Health, Venice Italy 13-14.08.2019, abstracts p.[1 nlb.]
  72. Tomala Klaudia, Grochowska-Niedworok Elżbieta, Brukało Katarzyna, Kardas Marek, Całyniuk Beata, Polaniak Renata. Nutrition of preschool children in the aspect of nutritional status. W: ICPIMHS 2019: International Conference on Pediatrics, Internal Medicine and Health Sciences, Toronto [Canada] 17-18.06.2019, abstracts p.[1 nlb.]