LEPSZY START W PRZYSZŁOŚĆ

6 czerwca 2019 roku rozpoczęto serie warsztatów edukacyjnych pt. "Lepszy start w przyszłość".

Przedmiotem projektu są działania skierowane na rozwój kompetencji kluczowych niezbędnych na rynku pracy
uczniów klas 1 - 3 szkół średnich. Uczniowie mieli możliwość wzięcia udziału w przygotowanych przez nasz Zakład
warsztatach, które obejmowały zagadnienia analizy sensorycznej.


Pierwszym zadaniem było uszeregowanie probówek według natężenia koloru, następnie różnicowanie zapachów
m.in. cynamonu, czosnku, lubczyku, kurkumy. Ostatnie zadania odbywały się w pracowni sensorycznej i to właśnie
one cieszyły się największym zainteresowaniem. Ucznowie wykonywali test na daltonizm smakowy oraz określali
próg wrażliwości smakowej na smak umami. Ostatnim elementem warsztatów była ocena sensoryczna czekolad,
zadaniem uczestników było uczeregowanie zakodowanych próbek od najmniej do najbardziej smakowitej.

Deklaracja dostępności