WYBÓR TEMATU PRAC DYPLOMOWYCH

Szanowni Studenci,

uprzejmie informujemy, że wśród licznych tematów realizowanych przez pracowników Zakładu, szczególnie polecamy następujące zagadnienia badawcze:

 

  1. Ocena sposobu żywienia, wiedzy żywieniowej oraz stanu odżywienia różnych grup ludności.
  2. Sensoryczna ocena jakości żywności a preferencje konsumenckie.
  3. Ocena wiedzy konsumenckiej w zakresie problematyki zdrowotnej żywności.
  4. Wykorzystanie metod analizy sensorycznej w ocenie jakości żywności.
  5. Analiza asortymentu oraz ocena spożycia wybranych produktów żywnościowych.
  6. Ocena zachowań konsumenckich związanych ze spożywaniem żywności w kontekście jej cech organoleptycznych.
  7. Sposób żywienia, aktywność fizyczna oraz skład masy ciała profesjonalnych i amatorsko trenujących sportowców (dyscypliny indywidualne oraz zespołowe).
  8. Suplementacja w grupie sportowców oraz w innych populacjach osób zdrowych
    i chorych.
  9. Wrażliwość sensoryczna w kontekście preferencji i częstości spożycia wybranych produktów spożywczych.
  10. Znaczenie wybranych dodatków funkcjonalnych do żywności w kształtowaniu jej jakości sensorycznej.
  11. Ocena wybranych wyróżników jakości sensorycznej żywności w kontekście preferencji żywieniowych konsumentów.
  12. Jakość żywienia uczniów szkół średnich w aspekcie ryzyka wybranych schorzeń dietozależnych.

Deklaracja dostępności