Szanowni Studenci,
uprzejmie informujemy, że wśród licznych tematów realizowanych przez pracowników Zakładu, szczególnie polecamy następujące zagadnienia badawcze:
- Ocena sposobu żywienia, wiedzy żywieniowej oraz stanu odżywienia różnych grup ludności.
- Sensoryczna ocena jakości żywności a preferencje konsumenckie.
- Ocena wiedzy konsumenckiej w zakresie problematyki zdrowotnej żywności.
- Wykorzystanie metod analizy sensorycznej w ocenie jakości żywności.
- Analiza asortymentu oraz ocena spożycia wybranych produktów żywnościowych.
- Ocena zachowań konsumenckich związanych ze spożywaniem żywności w kontekście jej cech organoleptycznych.
- Sposób żywienia, aktywność fizyczna oraz skład masy ciała profesjonalnych i amatorsko trenujących sportowców (dyscypliny indywidualne oraz zespołowe).
- Suplementacja w grupie sportowców oraz w innych populacjach osób zdrowych
i chorych. - Wrażliwość sensoryczna w kontekście preferencji i częstości spożycia wybranych produktów spożywczych.
- Znaczenie wybranych dodatków funkcjonalnych do żywności w kształtowaniu jej jakości sensorycznej.
- Ocena wybranych wyróżników jakości sensorycznej żywności w kontekście preferencji żywieniowych konsumentów.
- Jakość żywienia uczniów szkół średnich w aspekcie ryzyka wybranych schorzeń dietozależnych.